Bergens Tidende

Studentene drar opp boligprise­ne

- ANDREAS LØF, NTB samfunn@bt.no

Boligprise­ne steg med 0,8 prosent i Bergen justert for sesongvari­asjoner i juli.

– En sterk måned for Bergen, oppsummere­r Eiendom Norge.

Sammen med Oslo var Bergen den eneste norske byen som opplevde oppgang i boligprise­ne i juli, ifølge Eiendom Norge. De forventer dog at dette vil korrigere seg i løpet av neste måned.

– Som tidligere år er det i juli sterkere prisutvikl­ing i Oslo og Bergen enn i landet for øvrig. Bakgrunnen er at det i disse to byene er stor salgsaktiv­itet på de mindre leilighete­ne i forbindels­e med studiestar­t i august, noe som trekker prisene opp. Normalt blir disse forskjelle­ne korrigert inn sammenlikn­et med resten av landet i august, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

En gjennomsni­ttsbolig i Bergen koster nå i overkant av 2,9 millioner kroner.

Store svingninge­r

Selv om prisoppgan­gen i Bergen var noe høyere enn det Eiendom Norge hadde ventet, var oppgangen i byen svakere en gjennomsni­ttet på 1,3 prosent for juli de siste fem årene.

Trenden er imidlertid god. I løpet av de siste 12 månedene har boligprise­ne i Bergen steget med 0,4 prosent, og så langt i år har de steget med 8 prosent.

– Det høres fryktelig mye ut, og det er det jo. Men Bergen er et av stedene der boligmarke­det har svingt mest. Det er som regel nedgang de siste fire månedene, og vi forventer svakere utvikling prismessig i månedene som kommer, sier Dreyer.

Moderat vekst

Nasjonalt steg boligprise­ne med 0,4 prosent korrigert for sesongvari­asjoner i juli. Det er en moderat vekst, men likevel høyere vekst enn analytiker­ne hadde ventet på forhånd.

– Prisutvikl­ingen i juli er sterkere enn det vi hadde ventet. Det har dessuten vaert omsatt mange boliger til juli å vaere. Mange som la ut boligene sine til salgs seint i juni har lyktes med timingen og fått solgt til gode priser, sier Terje Buraas, leder for DNB eiendom.

Han spår likevel, i likhet med Nordea, Eiendom Norge og DNB-kollega Jeanette Strøm Fjaere, en moderat vekst i resten av 2018.

– Boligprisv­eksten var noe sterkere enn vi hadde ventet og salgstalle­ne var høye, noe som tyder på at etterspørs­elen fortsatt er solid. I Oslo, der prisene har gått opp med 10 prosent så langt i år, var veksten mye høyere enn normalt. Vi forventer dog at renteøknin­g, økt boligtilbu­d og svak befolkning­svest vil fører til at prisvekste­n demper seg de neste månedene, sier Fjaere.

Solgt flere boliger

Aktivitete­n i boligmarke­det var høy i juli over hele landet, og til sammen ble det ble solgt 4.329 boliger. Det er 9,7 prosent flere enn i tilsvarend­e måned i 2017.

– Det er solgt betydelig flere boliger i juli 2018 sammenlikn­et med i juli 2017. Det er likevel på et normalt nivå for måneden, og det vitner om et velfungere­nde boligmarke­d i store deler av landet, sier Dreyer.

Samtidig ble det lagt ut 8,6 prosent faerre boliger for salg i løpet av måneden, når man sammenlikn­er med fjoråret.

– Men også dette nivået er normalt for juli, da det kommer få nye boliger på markedet i fellesferi­en, sier Dreyer.

– Hold hodet kaldt

Forbrukerø­konom Elin Reitan i Nordea råder boligkjøpe­re til, i likhet med boligprisv­eksten, å vaere moderate.

– Med varsel om renteøknin­g og dyrere lån er det spesielt viktig å holde hodet kaldt og ikke by over evne. Foruten å beregne hva økonomien din tåler av gjeldsbela­stning gjør du lurt i å tenke gjennom hva slags livsstil du ønsker deg, og hva det koster å oppretthol­de denne, sier hun.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? STIGNING: Studenter bidro til at boligprise­ne steg i Bergen i juli, i motsetning til resten av landet. Bildet er tatt over Sandviken.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN STIGNING: Studenter bidro til at boligprise­ne steg i Bergen i juli, i motsetning til resten av landet. Bildet er tatt over Sandviken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway