Bergens Tidende

Journalist­er slår alarm: Trumps angrep på oss kan ende med vold

USAs president trapper opp sine angrep på kritiske, amerikansk­e medier, som han kaller «folkets fiende». Journalist­er advarer nå om at raseriet og hatet som Trump stimulerer, setter dem i fysisk fare.

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Tirsdag kveld i Tampa i Florida jobbet journalist­ene som vanlig i «pressebure­t». De var i gang med å dekke enda ett av president Trumps mange stormøter for sine respektive medier. Så ble de omringet av en gruppe sinte Trump-tilhengere. En stor skallet mann ropte mot dem i sin svarte T-skjorte med påskriften «FUCK THE MEDIA».

Pisker opp stemningen

eEn annen med et amerikansk flagg på T-skjorten ropte «hold opp med å lyve». En middelaldr­ende kvinne banet seg frem gjennom mengden med en hevet pekefinger og skrek «det er ham». «You suck» – du suger – ropte hun og holdt «MAKE AMERICA GREAT AGAIN»-skiltet sitt under armen, slik at hun kunne vise journalist­en begge langfingre­ne sine. Det var sannsynlig­vis CNNs reporter i Det hvite hus, Jim Acosta, hun pekte på. Det var i hvert fall han som i etterkant postet videoen fra «buret» på Twitter.

– Jeg er svaert bekymret for at fiendtligh­eten som Trump og noen av de konservati­ve mediene pisker opp, ender med at noen kommer til skade, skrev Acosta.

Da han snakket til kameraet i Florida forsøkte folkemengd­en å drukne ordene hans med taktfaste rop:

– CNN sucks, CNN sucks. Den åpne fiendtligh­eten mot pressen anspores fra øverste hold i USA. I forkant hadde Trump fra podiet igjen beskyldt pressen for å vaere uaerlige. Etter møtet retvitret han en tweet fra sin sønn Eric Trump med et opptak av ropene mot CNN.

I et intervju med TV-kanalen HLN beskrev Jim Acosta opplevelse­n av å stå bak en liten skjerm mens USAs president la ham for hat.

– Han pisker virkelig opp stemningen på disse forsamling­ene, til et hysteri hvor de virkelig har lyst til å komme etter oss, sa han.

Hyttet med knyttneve

Jim Acosta og andre journalist­er har god grunn til å rope varsku, sier Kristian Mouritzen, som er tidligere USA-korrespond­ent for Berlingske og i det siste har reist rundt i haelene på Trump.

Presidente­n har lenge beskyldt amerikansk­e medier for å vaere «meget uaerlige» og skape «fake news». I begynnelse­n ble det tatt med et skjevt smil. I forkant av valget i 2016 ble det imidlertid alvor, sier den danske journalist­en, som selv har opplevd å få en knyttneve hyttet foran ansiktet. Da han nylig spurte kontaktene sine i pressekorp­set om hvordan det har gått siden den gang, svarte de samstemte at det har blitt mye, mye verre, og at de er spesielt redde når de skal forlate en bygning etter en Trump-tale, forteller han.

– Tonen overfor mediene har blitt langt mer hatefull enn den har vaert noensinne tidligere, sier han og beskriver sammenheng­en mellom Trumps ord og stemningen i salen.

– Når Trump står på talerstole­n og snakker om at de bak dere er de mest uaerlige og fiender av folket, så begynner de virkelig å bue og blir svaert naergående, sier Mouritzen.

Demokratis­k institusjo­n

I valgkampen i 2016 begynte enkelte medier å leie inn sikkerhets­vakter til visse reportere. Det er et spørsmål om tid før det går galt, mener den danske journalist­en.

– Journalist­standen har jo aldri vaert høyt aktet i alle kretser, men man har hatt en konsensus om at det er en demokratis­k institusjo­n. Når du opplever i et demokratis­k land at selve presidente­n direkte kaller journalist­ene det verste av det verste, så sanksjoner­er han i realiteten motstanden, som i USA går fra buing til skubbing til simpelthen å gå ut i bagasjerom­met, hente et våpen og skyte noen. Det siste har heldigvis ikke skjedd, men det er i bunn og grunn litt av et under, mener Mouritzen.

I det siste har Trump styrket innsatsen i sin krig mot mediene, og saerlig mot CNN.

Torsdag denne uken snakket han om «falske, falske, motbydelig­e nyheter» og ramset opp store, politiske triumfer han mente at pressen nektet å anerkjenne.

Ekstreme midler

Forrige uke ble en journalist fra CNN utestengt fra en pressebegi­venhet i Det hvite hus for å stille spørsmål på en «upassende» måte. I juli avviste Donald Trump et spørsmål fra nettopp CNNs Jim Acosta på en pressekonf­eranse i Storbritan­nia og kalte CNN «fake news». I stedet fikk Trumps yndlingska­nal Fox News ordet.

Når presidente­n fortsetter å snakke om «fake news», forsøker han å undergrave medias troverdigh­et i befolkning­en for å ta brodden av negativ dekning. Det har han ifølge den respektert­e journalist­veteranen Leslie Stahl selv innrømmet overfor henne.

Når han omtaler dem som «folkets fiende» gires det opp. Jo voldsommer­e politiske ledere demonisere­r en bestemt gruppe mennesker, jo mer ekstreme midler vil noen av tilhengern­e deres mene det er rettferdig å bruke for å stoppe dem. Og hva gjør man med fiender?

Å kalle mediene «fake news» er usant og skadelig, men å kalle dem «fiender av folket» skaper en fysisk trussel, advarte utgiveren av avisen The New York Times, Arthur Sulzberger, ifølge eget utsagn overfor presidente­n nylig.

– Jeg advarte om at hans inflammato­riske språk bidrar til en stigning i truslene mot journalist­er og vil føre til vold, forklarte Sulzberger i etterkant at han hadde sagt.

Minner om diktatorer

Donald Trump svarte at det er mediene selv som setter menneskeli­v i fare. Nyhetshist­orier med lekkasjer fra regjeringe­ns interne vurderinge­r «setter virkelig manges liv i fare, ikke bare journalist­ers», hevdet han på Twitter uten

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA ?? BEKYMRET: CNNs Jim Acosta opplever at Trump pisker opp stemningen og gjør at stadig flere er fiendtlig innstilt til journalist­er.
FOTO: CARLOS BARRIA BEKYMRET: CNNs Jim Acosta opplever at Trump pisker opp stemningen og gjør at stadig flere er fiendtlig innstilt til journalist­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway