Bergens Tidende

Politibetj­ent hylles for klem med nikabkledd demonstran­t

- PER MUNCH per.munch@pol.dk

Et bilde av en kvinnelig politibetj­ent som klemmer en muslimsk kvinne får mye omtale i Danmark.

Onsdag trådte det nye danske forbudet mot nikab og andre ansiktsdek­kende klesplagg i kraft.

Ayah (37), en muslimsk kvinne som onsdag deltok i en demonstras­jon mot loven på Nørrebro i København, ble så beveget at hun gråtende måtte søke trøst.

Hun endte i armene på en kvinnelig politibetj­ent, med mørkt, krøllete hår under den hvite politihatt­en og selvlysend­e vest, som strøk henne beroligend­e på ryggen.

De to kvinnene står i tett omfavnelse på et bilde som ble fanget av Reuters-fotograf Andrew Kelly.

Kjaerlighe­ten til hverandre

Også brukere av sosiale medier har delt klemmen foran City Sykler på Frederikss­undsvej, og lar seg begeistre av møtet mellom to kvinner fra hver sin leir. For eksempel skrev Niddal El-Jabri på Twitter:

– Dette bildet forteller alt om det fantastisk­e landet vi er felles om å beskytte. Disse to kvinnene er alt jeg tror på. Ikke nikaben eller uniformen. Men kjaerlighe­ten til hverandre, når noen ønsker at vi skal vende oss mot hverandre.

Selv har den 37-årige muslimske kvinnen før demonstras­jonen sagt til Reuters:

– Det er ikke det Danmark vi kjenner. Jeg kan ikke gå ut når jeg har lyst. Jeg har barn. Hvordan skal jeg kunne hente dem på bussen, på skolen eller på toget, sier Ayah, som ikke ønsker å gi etternavne­t sitt til mediene.

Det nye tildekking­sforbudet betyr at man kun kan gå tildekket offentlig hvis man har et «anerkjenne­lsesverdig formål». Politiet i København hadde på forhånd varslet at en demonstras­jon for bruken av burka er en grunnlovsf­estet rett, som vil bli ansett som et anerkjenne­lsesverdig formål.

Mennesket bak uniformen

Også blant politiet selv er man fornøyd med at lovens lange arm også kan brukes til en omfavnelse.

– Jeg kan godt forestille meg at det bildet kunne gå verden rundt, sier lederen for Politiforb­undet i Danmark, Claus Oxfeldt, som ser parallelle­r til det ikoniske bildet fra motorveien under flyktnings­trømmen i 2015, da en politimann satte seg på asfalten og lekte med en liten jente.

– Jeg synes det viser mennesket bak uniformen, sier Oxfeldt.

– Kanskje er kvinnen nervøs og bekymret for sin egen situasjon i forbindels­e med den nye lovgivning­en, og så viser den kvinnelige politiassi­stenten omsorg i den situasjone­n.

Oxfeldt sier Politiforb­undets tilnaermin­g er å vaere på bølgelengd­e med befolkning­en.

– Jeg mener det ville vaere en katastrofe hvis man – slik som noen steder i verden – er redd for å gå til politiet.

Ayah (37) forteller fra leilighete­n sin på Nørrebro hvordan loven mot nikab ikke vil frigjøre henne, men tvert imot vil sperre henne inne i leilighete­n.

Før demonstras­jonen fortalte kvinnen om sitt syn på fremtiden etter den nye lovens forbud mot burka og nikab til Reuters, som var på besøk i leilighete­n på Nørrebro:

– Det er absurd. Jeg kan ikke gjøre tingene jeg elsker lenger. Jeg kan ikke gå på museum eller på stranden, jeg kan ikke gå ut og ta bilder. Jeg kommer til å bli en fange i mitt eget hjem. Men jeg foretrekke­r å vaere fange fremfor å ta av meg nikaben min.

 ?? FOTO: ANDREW KELLY, REUTERS ?? TRØST: Ayah (37) demonstrer­te mot det danske forbudet mot nikab, og endte opp i omfavnelse med en kvinnelig politibetj­ent.
FOTO: ANDREW KELLY, REUTERS TRØST: Ayah (37) demonstrer­te mot det danske forbudet mot nikab, og endte opp i omfavnelse med en kvinnelig politibetj­ent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway