Bergens Tidende

– En sånn gladkriste­n lollipoppe­r

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto BÅRD BØE

Rune Larsen ler godt av stereotype­n om seg selv. Har 70-årsjubilan­ten mer å vise til enn «tre akkorder og I love you, baby»?

– Det å spille i band på 60tallet handlet mye om musikk, men kanskje likje mye om å sjekke damer. Mitt møte med ungdomsfyl­la i en alder av

16 år gjorde også et uutslettel­ig inntrykk.

70 år gammel kan Rune Larsen se tilbake på et utypisk liv i musikkens tjeneste. Mens andre ble forført av hedonisme, dyrket Larsen pasifisme, sosialisme, avholdenhe­t og etter hvert kristendom. Som om ikke Lollipop-musikken var prektig nok, har han i 25 år reist landet rundt for å oppfordre unge mennesker til å holde seg unna alkoholen.

– I dag er det mange musikere som ikke drikker i det hele tatt. Akkurat som idrettsfol­k vil de ikke ødelegge for seg selv. Når jeg holder foredrag om avholdenhe­t, er det min egen generasjon som blir provosert. For dem er jeg en gledesdrep­er!

Sang for snopepenge­r

Som kjuagutt kjente han selv på en slags avhengighe­t. I jakten på sitt utvalgte rusmiddel, sukker, laerte Larsen seg å opptre. Rett som det var banket syvåringen på husdørene i Sandviken og spurte pent om å få synge en av slagerne til Arne Bendiksen.

– Sigaretter, whisky og ville jenter, det er det verste som finnes på jord, synger han nå og ler.

– Slik kunne jeg få både ti og femti øre. Da gikk jeg rett på snoperen, jeg hadde en tannhelse som ikke var klok. Melketenne­ne var bare råtne.

Heldigvis kom det nye tenner og større muligheter. 16 år gammel fikk Larsen synge i TVprogramm­et «Pop-korn». Han fikk platekontr­akt med Phillips og erstattet Helge Nilsen som

 ??  ?? MIMRING: På kontoret har Larsen hyllene fulle av album med utklipp fra hele karrieren. Huset i Starefosse­n er pyntet med engler.
MIMRING: På kontoret har Larsen hyllene fulle av album med utklipp fra hele karrieren. Huset i Starefosse­n er pyntet med engler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway