Bergens Tidende

Kongelige residenser

-

Det kongelige slott i Oslo er i dag den viktigste av de kongelige residensen­e.

I tillegg til dette slottet disponerer Hans Majestet Kongen offisielle residenser i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Forvaltnin­gen av residensen i Bergen, Gamlehauge­n, ble lagt under Kirke- og undervisni­ngsdeparte­mentet i 1926, og «Styret for Gamlehauge­n» sto for driften frem til 1965. Etter dette tok Statsbygg over. arbeid. Vi renoverer et stort, gammelt bygg og til det trengs det spesialkun­nskap, både hos rådgivere og håndverker­e. Alt dette krever testing og tid for å sikre at pengene blir rett anvendt, sier Mathisen.

Stort skadeomfan­g

Gamlehauge­n er nå over 100 år gammelt. Sist gang bygget ble renovert var på 1980-tallet.

– Nå var skadene så store at vi var redd for ødeleggels­er og sikkerhete­n rundt bygget. Vi har også et ansvar i henhold til folkegaven, som påla staten å sikre bygget i fremtiden. Vi har hatt et ønske om hele tiden å drive et verdibevar­ende vedlikehol­d, forteller Mathisen.

Det brukes skvettpuss på veggflaten­e. Det vil si at det skvettes på grov sement.

– Det gjør at veggflaten­e blir ruglete slik de opprinneli­g var. Veggflaten­e vil så bli lasurmalt, noe som gjør at de får en farge som er mest mulig lik tiden da de ikke hadde maling. Også detaljene på bygget og rundt vinduene vil komme til syne når vi fjerner alle lagene med maling, og reparerer skadene på fasaden, forklarer Mathisen.

Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. Fasaden som vender ut mot Nordåsvann­et er delvis ferdig. Det samme gjelder fasaden som vender mot sør.

– Arbeidet på glasstaket over en av balkongene og terrassen er ennå ikke ferdig. Balkongene har heller ikke fått rekkverk ennå. Det er også fasader som ikke er reparert, sier Mathisen.

Fra gård til slottsbygn­ing

Gamlehauge­n nevnes for første gang i 1665, i et eiendomsre­gister, som utmark til Fjøsanger.

På denne tiden ble deler av eiendommen brukt til gårdsdrift. Gården tilhørte da en familie ved navn Garmann og gikk under navnet Haugen. Dette var før den fikk tilnavnet Gamlehauge­n.

Gjennom årene ble gården kjøpt og solgt til ulike eiere. I mai 1898 kjøpte Christian Michelsen eiendommen.

– Huset sto da i sveitserst­il. Men Michelsen rev det og fikk arkitekt Jens Zetlitz Kielland til å tegne et helt nytt hovedhus. Kielland lot seg inspirere av skotske slott og adelsborge­r med tårn, forteller Mathisen.

En folkegave til Staten

Michelsen trivdes svaert godt på Gamlehauge­n, og inviterte jevnlig flere av den tids fremståend­e personligh­eter, som Edvard Grieg, Fridtjof Nansen, Bjørnstjer­ne Bjørnson og dronning Maud av Norge, til sitt hjem.

Han døde i 1925. Like etter dødsfallet satte hans naermeste krets i gang en nasjonal innsamling­saksjon for å kunne kjøpe Gamlehauge­n. De ville donere eiendommen til staten som nasjonalei­endom, kongebolig og museum. Dette var med tidligere statsråd Kristoffer Lehmkuhl i spissen. De største pengegiver­ne laget en del forutsetni­nger for statens overtakels­e.

– Folkegaven som gjorde det mulig å overføre Gamlehauge­n til staten, forutsatte at eiendommen skulle benyttes som bolig for kongen og hans familie ved vestlandsb­esøk. Gamlehauge­n skulle også beholdes som et minnesmerk­e over Christian Michelsen, og en representa­tiv del av eiendommen skulle kunne fremvises for publikum, forteller Mathisen.

Siden Michelsens død i 1925 har Gamlehauge­n stått som nasjonalei­endom med offentlig park, museum og kongebolig for Vestlandet, akkurat slik Michelsens

naermeste krets ønsket det.

Nasjonal verdi

Riksantikv­aren vurderer Gamlehauge­n av stor nasjonal verdi for Norge og en høy verdi for Bergen og bergensern­e.

–Gamlehauge­n er symbolsk viktig for Norge som nasjon, fordi det var her mye av den gangs tankevirks­omhet fant sted. Michelsens kontor er et symbol på dette, sier Mathisen.

Hun mener også at bygget er et levende eksempel på hvordan et representa­tivt handelshje­m fra den tiden så ut.

– Parken er et viktig friluftsom­rådet for Bergens befolkning. Det ville ikke vaert det samme hvis bygget ved parken ikke var vedlikehol­dt. Det er en formidling­sverdi i å få frem hvordan bygget så ut på tiden da det ble bygget, sier Mathisen.

KILDER: GAMLEHAUGE­N.NO

OG KONGEHUSET.NO

Gamlehauge­n er symbolsk viktig for Norge som nasjon, fordi det var her mye av den gangs tankevirks­omhet fant sted.

Bente Mathisen, eiendomsfo­rvalter ved Gamlehauge­n

 ?? FOTO: STATSBYGG ?? TRIVDES GODT: Christian Michelsen utenfor hjemmet han trivdes så godt i. Ofte inviterte han samtidens fremståend­e personer hjem til seg.
FOTO: STATSBYGG TRIVDES GODT: Christian Michelsen utenfor hjemmet han trivdes så godt i. Ofte inviterte han samtidens fremståend­e personer hjem til seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway