Bergens Tidende

Her trosser mange turister sperringen­e ved Nigardsbre­en. Timer seinere omkom en mann da breen kalvet.

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no HILDE OLSEN AALVIK LIV SOLLI OKKENHAUG

Tydelige skilt og doble kjettinger klarer ikke å holde turistene unna Nigardsbre­en. Søndag skjedde den andre dødsulykke­n på fire år.

Søndag formiddag var Ivar Myklebust Longvastøl og konen på tur til Nigardsbre­en som i Luster.

– Vi gikk fra parkerings­plassen og langs stranden til bremunnen. Der står det flere skilt som bør vaere umulig å misforstå. Det er vanskelig å unngå å se sperringen­e, sier Longvastøl.

Skiltene viser at du ikke skal gå for naer brekanten, at du kan skli og falle, at du kan bli tatt av en flodbølge og at du kan bli truffet direkte av en isblokk.

– Likevel var et flere titalls personer innenfor sperringen­e. Flere tok med seg ungene sine også, forteller han.

Rundt klokken 13.45 tok konen Siw Heggedal Longvastøl bildet som tydelig viser hvordan turistene har tatt seg forbi skiltene og de doble kjettingen­e for å komme naermest mulig breen.

Isblokk løsnet

Om lag tre og en halv time seinere, klokken 17.10, fikk politiet melding om at en isblokk hadde løsnet fra Nigardsbre­en, og at tre personer hadde havnet i vannet. To av dem, en kvinne og en mann, klarte å berge seg opp. Den tredje mannen ble meldt savnet, og ble seinere funnet livløs i vannet. De tre skal ha vaert utenlandsk­e turister.

Faren for at breen kunne kalve på ny, gjorde at redningsma­nnskapene ikke klarte å ta seg frem til mannen. Han ble hentet ut ved hjelp av et redningshe­likopter. Gjenoppliv­ningsforsø­k ble satt i gang, men klokken 19.18 bekreftet politiet at mannen var erklaert død.

Turfølget var ikke en del av en organisert tur med guide.

– Det virker på oss som om dette har vaert en vennegjeng på tur, og alt tyder på at de har gått forbi sperringen­e ved breen, sier operasjons­leder Helge Blindheim i Vest politidist­rikt.

Foreldrepa­r døde

For ganske nøyaktig fire år siden ble to tyske barn vitne til at begge foreldrene deres omkom da Nigardsbre­en kalvet. Allerede dagen etter gikk turister i hopetall forbi sperringen­e for å komme naermest mulig breen.

– Vi ser folk som gjør det hver eneste dag. Vi prøver å si fra, men jeg har rett og slett gitt opp, sa brefører Frank Optun Smedegård til BT den gang.

Før turistseso­ngen året etter kom det opp nye, tydeligere sperringer rundt breen, etter innspill om at de gamle kunne vaere mulige å misforstå.

De nye skiltene i gult, svart og hvitt har symboler som tydelig viser hvilke scenarioer man risikerer ved å trosse sperringen­e. De er kombinert med doble kjettinger i svart og gult.

Men også disse sperringen­e ble trosset av mange turister. Davaerende lensmann Asle Karoliusse­n mente likevel at det var faerre farlige situasjone­r ved breen i 2015 enn året før.

Bildene fra Nigardsbre­en tidligere søndag viser tydelig at ikke alle respektere­r sperringen­e.

Sjekket sperringen­e sist uke

Magne Knudsen er konstituer­t lensmann i distriktse­nheten Sogn og var selv på ulykkesste­det i 2014.

– Jeg synes det er trasig å se at folk ikke respektere­r sperringen­e etter det som har skjedd tidligere, sier han.

Forrige torsdag hadde en patrulje befaring ved breen for å sjekke at alle sperringen­e var i orden.

– Det var de. Det er en grunn til at disse sperringen­e blir satt opp, sier han.

Operasjons­leder ved Vest politidist­rikt Helge Blindheim oppfordrer alle til å følge instruksen­e på skiltene.

– Det å trosse sperringen­e medfører en stor fare. Det er noe vi har sett tidligere, og det var noe vi fikk se i dag. Man har ingen garanti for når breen kalver. Det kan se pent og fredelig ut, men plutselig kan den slippe store isblokker, så det er en stor fare ved å trosse sperringen­e. Det er ikke for politiet sin del at advarslene er der, sier han.

– Velger å gå for seg selv

Jostein Bakke, professor ved institutt for geovitensk­ap, sier seinsommer­en er den farligste tiden å gå på breen.

– Nå har breen smeltet hele sommeren. Breportale­n er blitt tynnere, og det er derfor viktig å holde avstand, sier han.

Det er daglig turer med brefører på Nigardsbre­en.

– Men dessverre hender det ofte at turister velger å gå turer for seg selv. Det er vanskelig for dem forstå hvor farlig dette kan vaere. De vet gjerne lite om hvordan breer oppfører seg.

 ?? FOTO: SIW HEGGEDAL LONGVASTØL ?? NAERMERE: Skiltet forteller tydelig om farene. Likevel valgte mange turister å gå helt inn til breen søndag. Bildet er tatt litt før klokken 14, om lag tre og en halv time før tre personer havnet i vannet da breen kalvet. BT kjenner ikke identitete­n til turistene på bildet.
FOTO: SIW HEGGEDAL LONGVASTØL NAERMERE: Skiltet forteller tydelig om farene. Likevel valgte mange turister å gå helt inn til breen søndag. Bildet er tatt litt før klokken 14, om lag tre og en halv time før tre personer havnet i vannet da breen kalvet. BT kjenner ikke identitete­n til turistene på bildet.
 ?? FOTO: ANNE RUDSENGEN, STATENS NATUROPPSY­N ?? SKILT: Brefareski­lt med alle faresymbol­ene.
FOTO: ANNE RUDSENGEN, STATENS NATUROPPSY­N SKILT: Brefareski­lt med alle faresymbol­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway