Bergens Tidende

Nå er Oppstemten snart i mål

For et halvt år siden manglet Oppstemten flere millioner kroner for å komme i mål. Nå er den snart ferdigstil­t.

- HANS IVAR MOSS KOLSETH hans.ivar.moss.kolseth@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

I 2016 startet sherpaer fra Nepal arbeidet med Oppstemten, en

750 meter lang steintrapp opp Ulriken. Torsdag hjalp et helikopter frå Fonnafly sherpaene med å hente steiner dit det ikke finnes nok steiner til trappen i naerheten. Målet var å frakte

200 steiner på opp til 1300 kilo i løpet av dagen.

En sherpa binder steinene til helikopter­ets vaier, og peker i hvilken retning piloten skal fly. Hver enkelt stein har sin egen tiltenkte plass i trappen. Det kommuniser­es med gestikuler­ing siden flere av sherpaene ikke snakker engelsk.

Rett nedenfor der Oppstemten begynner står Binod Magar og dirigerer hvor han vil ha steinene. Etter at helikopter­et har hentet 20 stykker, som skal brukes i forlenging­en av trappen nedover, småløper han opp til neste sted. Helikopter­et henter gjennomsni­ttlig 20 steiner i timen. I helikopter­et sitter Magne Palmesen, vaeret gjør arbeidet utfordrend­e for piloten.

– Jeg må vaere konsentrer­t hele tiden. Vinden er kraftig i dag, og blåser oppover mot Ulriken. Det gjør at jeg alltid må justere helikopter­et etter vinden, seier han.

Måtte gi seg på grunn av tåke

Etter et par timers arbeid ble Ulriken tåkelagt, noe som førte til at helikopter­et måtte lande. Sherpaene satte seg da og spiste lunsj i ly for vinden bak et berg. Det går i norsk niste, brød, pålegg og kaffe. Flere av dem har tidligere jobbet på liknende prosjekter andre steder på Vestlandet.

– Vi liker svaert godt å jobbe her. Arbeidet er slitsomt den første uken, men vi blir fort vant til det. Vaeret har vaert bra nesten hele tiden, men i dag hadde vi uflaks, seier Ang Tshering Sherpa.

De fire sherpaene gikk i gang med siste etappe av prosjektet den 30. april i år. De bygger alt fra tre til syv trappetrin­n om dagen. Det viktigste verktøyet er den lange jernstange­n, som brukes til å tippe og vippe steinene.

– Det krever god teknikk, styrke og lagarbeid. Vi er svaert nøye slik at ikke vi eller steinene blir skadet, sier Ang Tshering Sherpa.

Stengt

Torsdag var Oppstemten stengt for turgåere. Ti personer fra Bergen Skog- og Traeplantn­ingsselska­p omdirigert­e folk på stedet.

– Folk blir kanskje litt sure når vi stenger trappen, men jeg håper de forstår at de ikke kan gå her når det fraktes tunge steiner i luften, sier Erling Birkeland, styreleder i Bergen Skog- og Traeplantn­ingsselska­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway