Bergens Tidende

UiB tar opp flere studenter enn de har studieplas­ser til

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ELIAS DAHLEN

– Dersom halvparten av studentene som er tilbudt studieplas­s møter til studiestar­t, vil det ikke vaere plass til alle, sier studentled­er Nikolai Klaeboe.

Til høsten har landets utdannings­institusjo­ner tatt opp 40.000 flere studenter enn de egentlig har studieplas­s til.

Universite­tet i Bergen (UiB) er blant de store institusjo­nene som overbooker flest.

Totalt har UiB planlagt 4108 nye studieplas­ser. Etter hovedoppta­ket til Samordna opptak fikk 8612 studenter tilbud om studieplas­s.

Det er en overbookin­g på over 100 prosent.

Overbookin­g øker

De fleste laerestede­r overbooker studenter. Årsaken er at søkerne raskest mulig skal få svar på søknaden, og at erfaringst­all viser at mange takker nei eller ikke møter til studiestar­t.

I år overbooket landets studiested­er i snitt nesten 70 prosent, og tallet øker hvert år.

Norsk studentorg­anisasjon har lenge vaert bekymret for dette.

Leder for studentpar­lamentet ved UiB, Nikolai Klaeboe, syns det er skuffende at UiB er «verst» i klassen, sammenlikn­et med andre universite­ter.

–Vi frykter det går ut over studiekval­iteten. Hvert år er det flere skrekkekse­mpler med overbookin­g, hvor forelesnin­ger er så overfylte at folk må stå eller sitte i trappene i auditorien­e, sier han.

Frykter frafall

Klaeboe anerkjenne­r bruken av noe overbookin­g, men sier det er lite som tyder på at kun halvparten av studentene møter til studiestar­t.

Bare ved UiB har i snitt 600 «overbooked­e» studenter møtt opp til studiestar­t de siste årene.

– Vi blir flere studenter, mens antall forelesere, rådgivere og bygningsma­sse er nesten statisk. Plassmange­l fører til redusert studiekval­itet og i verste fall frafall, sier Klaeboe.

–Det blir sild i tønne, selv om mange studenter faller av første året. Om UiB overbooker for å sikre nok studenter alle år, mener vi dette er feil måte å gjøre det på, sier studentled­eren.

Han mener UiB kan hindre frafall med å få studentene til å føle seg godt ivaretatt allerede første studieår.

– Studenter er mobile. Får de et dårlig førsteinnt­rykk av UiB, flytter de.

– Statistisk­e beregninge­r viser at i snitt kun halvparten av studentene møter til studiestar­t. Derfor må vi sende ut dobbelt så mange tilbud som vi har studieplas­ser – kun for å fylle plassene.

Det sier viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal.

– En del studenter slutter også etter første semester fordi studiet ikke var det de ønsket. Det må vi også ta høyde for, sier hun.

Økonomisk motiv

For hver student som starter på et studie, får institusjo­nene en sum fra Kunnskapsd­epartement­et. 60 prosent av summen blir betalt ved studiestar­t, mens resterende sum betales når studenten tar eksamen.

Bevilgning for en gjennomsni­ttsstudent ved UiB er 85.000 kroner i året.

Siden mange studenter faller fra før fullført grad, kompensere­r laerestede­r det økonomiske tapet med overbookin­g.

– UiB har et ansvar for å utdanne kandidater som kan møte samfunnets kompetanse­behov. Det finansiere­s vi for, og skal vi innfri dette samfunnsan­svaret, må vi tilby så mange plasser, sier Samdal.

– Hvorfor har UiB, samenligne­t med andre universite­t, et større behov for å overbooke?

– UiB har få profesjons­utdanninge­r og mange disiplinut­danninger og skiller seg derfor fra flertallet av høgskoler og universite­t, sier Samdal.

Flere «avhoppere»

Hun forklarer at søkere til profesjons­utdanninge­r, i motsetning til disiplinst­udier, tydeligere vet om fremtidige yrkesmulig­heter, og derfor sjeldnere bytter studie eller dropper ut.

Samdal understrek­er at UiB har skalert for storinnryk­k til høsten, og at det er satt opp ekstra seminargru­pper og forelesnin­ger de første månedene.

– Ved naturlig frafall kan det hende vi nedjustere­r, sier hun.

– UiB garanterer et godt studietilb­ud til alle studentene våre. Dersom flere møter opp – eller faerre faller fra – skal vi også håndtere det.

 ?? Kilde: Samordna opptak ??
Kilde: Samordna opptak
 ?? Kilde: Samordna opptak ??
Kilde: Samordna opptak
 ??  ?? FRYKTER FRAFALL: Studentpar­lamentet ved UiB er redd den enorme overbookin­gen fører til dårligere studiekval­itet og frafall. – Studenter er mobile, trives de ikke første året, flytter de bare på seg, sier Nikolai Klaeboe.
FRYKTER FRAFALL: Studentpar­lamentet ved UiB er redd den enorme overbookin­gen fører til dårligere studiekval­itet og frafall. – Studenter er mobile, trives de ikke første året, flytter de bare på seg, sier Nikolai Klaeboe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway