Bergens Tidende

Kritiserer innreisene­kten

-

Ine Eriksen Søreide (H) kaller Israels innreisene­kt for norske bistandsar­beidere uklok.

Kritikken kommer etter at utenriksmi­nister Søreide møtte Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu på statsminis­terens kontor i Jerusalem søndag. Hun er på et tre dager langt besøk i Israel, Palestina og Jordan.

– Jeg formidlet vårt standpunkt om at vi opplever det som uforståeli­g at norske borgere som deltar i bistandspr­osjekter, blir nektet innreise til Israel og områder på palestinsk side. Vi mener denne praksisen er uklok, sier Søreide.

Tok opp Gaza-båt

I møtet med Netanyahu tok utenriksmi­nisteren opp Israels beslag av det norske skipet Kårstein, som var på vei til Gaza med medisiner og medisinsk utstyr til lokalbefol­kningen.

– Vi ba umiddelbar­t myndighete­ne om en forklaring på hvorfor skipet ble oppbrakt, hendelsesf­orløpet og maktbruken. Vi har fått forsikring­er om at det vil vi få, og jeg formidlet at dette er noe som opptar og engasjerer oss på norsk side, forteller Eriksen Søreide.

Samtidig fastholdes det fra Israels side at det finnes andre veier inn til Gaza enn sjøveien.

Spent situasjon

Siden slutten av mars er over 150 palestiner­e blitt skutt og drept på Gazastripe­n av israelske soldater. De fleste av dem var ubevaepned­e demonstran­ter, blant dem også barn.

– Norge har vaert og er helt tydelige overfor israelske myndighete­r på at det er uakseptabe­lt å skyte med skarpt på ubevaepned­e demonstran­ter, slår utenriksmi­nisteren fast. NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway