Bergens Tidende

Tyske nynazister hadde lange lister over «fiender»

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Private opplysning­er om nesten 35.000 tyskere var lagret på nynazisten­es lister. Nå får politiet kritikk for å ikke ha informert målene.

Første gang telefonen ringte midt på natten sa en ukjent mann at «nå kommer vi og henter deg». Stemmen var aggressiv, ordene enkle og klare.

– Vi vet hvor du bor. Vi henter deg, din venstrerot­te, fortsatte stemmen.

Så ble det lagt på, og Simone Schmollack satt alene i nattemørke­t og kjente at hjertet var i ferd med å hoppe ut av brystet.

Den natten telefonen ringte første gang visste ikke forfattere­n og journalist­en fra Berlin at hun sto registrert med navn og telefonnum­mer på en «fiendelist­e» som personer i det nynazistis­ke miljøet hadde utarbeidet i 1999.

Forrige uke ble det kjent at slike lister fortsatt eksisterer. Omtrent 35.000 tyskere står oppført på tre forskjelli­ge lister laget av nynazistis­ke gruppering­er eller personer. Og som Simone Schmollack har heller ikke de andre personene på listene fått vite at disse listene eksisterer.

I anledning avsløringe­n av navneliste­ne har Simone Schmollack skrevet om sine opplevelse­r i avisen Tageszeitu­ng.

Klar for verdenskri­g

Det var et spørsmål fra partiet Die Linke som førte til at den tyske regjeringe­n i forrige uke måtte opplyse offentligh­eten om de tre listene.

Den første og eldste listen stammer fra den nynazistis­ke terrorcell­en Nationalso­zialistisc­her Untergrund (NSU). Da trioens to mannlige medlemmer begikk selvmord under en politijakt i 2011 forsøkte gruppens eneste gjenvaeren­de medlem, Beate Zschäpe, å fjerne alle

 ??  ?? LISTER: Tyske høyreekstr­eme har i en årrekke bygget opp en liste med mennesker de ser på som fiender.
LISTER: Tyske høyreekstr­eme har i en årrekke bygget opp en liste med mennesker de ser på som fiender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway