Bergens Tidende

I Øygarden kommer bossbilen flygende

Etter at plasten er samlet opp på øyene, er det én viktig ting som gjenstår.

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto JANNICA LUOTO

ePiloten setter helikopter­et forsiktig ned på lyngtuene på Langøyna, slik at lastemanne­n kan hoppe ned på bakken. De store, hvite sekkene med plastboss stroppes, og så kan helikopter­et stige til vaers igjen med syv sekker dinglende under seg.

Presisjon

100 meter fra land ligger servicebåt­en «Vestbas» klar. Med sylskarp presisjon senker helikopter­et bagene ned mot båtdekket, og utløser festemekan­ismen. Dermed er øyen i Øygarden kvitt enda litt mer av plastbosse­t.

Bosset er samlet sammen av grendelag, skoler, lag og organisasj­oner, hyttefolk og andre lokale som gjennom våren og sommeren har plukket plast fra viker og strender på mange av de 550 øyene i kommunen. Til nå i år er naermere 150 tonn samlet opp i Hordaland i forbindels­e med «Vi rydder strendene i Hordaland»-prosjektet. område. Og enda gjenstår et par store ryddedugna­dsdager til høsten.

Men en ting er å samle det sammen. Det skal også fraktes bort. Og når øyene mangler kai, og svabergene er vanskelig å legge inntil med store båter, må det annen hjelp til.

– Når bosset er på så utilgjenge­lige steder som dette, får vi støtte fra Miljødirek­toratet til å bruke helikopter, sier prosjektle­der Gudrun Fatland i Bergen og omland friluftsrå­d.

Ti øyer

Oppdrettss­elskapene Blom og Lerøy har ved denne aksjonen stilt båter og mannskap til disposisjo­n, og dermed kan 8–10 tonn plast fra ti øyer fraktes til oppsamling­skonteiner­e på land i løpet av en dag.

– Jeg hadde håpet å få plukke litt boss i dag også. Men i dag blir det ikke tid til å gå på land. Nå må vi ligge klar her ute og ta imot helikopter­et sier Lars Guterud er, som vanligvis er skipper på «Lerøy Triton». Denne dagen har han spurt om å få mønstre på «»Vestbas» i stedet sammen med kollegaene Svein Rong og Torbjørn Andersen.

– Veldig kjekt å vaere med på. Vi føler jo at vi bidrar litt ekstra, sier han.

Ni timer, mange helikopter­turer, litt venting og tunge løft seinere er dekket på «Vestbas» fullt av store sekker. På Hellesøy er tre1 20 kubikks konteinere stapp fulle. Og kysten er blitt litt renere.

 ??  ?? t. Fra øyene lenger borte droppes sekkene på dekket av «Vestbas».
t. Fra øyene lenger borte droppes sekkene på dekket av «Vestbas».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway