Bergens Tidende

Nok krise

-

sikkerhet. Påstander om mobbing og trakasseri­ng. En rekke faglig ansatte har sluttet etter kort tid. Varslene har kommet over flere år og uavhengige av hverandre.

Da Krisesente­ret vant anbudet i 2010, ble kommunen lovet forbedring­er. Og mye av det senteret fikk kritikk for, har blitt bedre. Men på besynderli­g vis dukker det opp nye og minst like alvorlige forhold, igjen og igjen. ønsker en anbudsrund­e, bør løsningen vaere å ta krisesente­ret inn i kommunens ordinaere drift.

Noen av problemene på senteret kan forklares med den underlige organisasj­onsformen. En forening med rundt 20 medlemmer har øverste ansvaret for driften. Medlemmene har rett på nattevakte­r. Mens vaktene i starten var basert på frivilligh­et og var tvingende nødvendige for å kunne gi kvinnene hjelp, fremstår det i dag som et privilegiu­m forbeholdt et lite antall medlemmer.

Gjennom årsmøtet er medlemmene, som også er deltidsans­atte, over både leder og de øvrige ansatte. Det skal godt gjøres å få et slikt system til å fungere uten støy, og det har foreningen heller ikke klart.

MED EN SAMARBEIDS­AVTALE må denne organisasj­onsformen opphøre. Det vil uansett vaere nødvendig med betydelige endringer for å tilfredsst­ille lovens krav. Man kan derfor spørre seg hvorfor ikke kommunen åpner opp for å overlate det hele til andre, eller å bygge opp et eget tilbud i kommunen.

Styreleder i Krisesente­ret, Nina Monssen, er bekymret for at støyen rundt varslene hever terskelen for at brukerne søker hjelp.

Heller enn å uroe seg for at kritikkver­dige forhold når offentligh­eten, burde styret ha sørget for at arbeidsfor­holdene og sikkerhete­n var god nok.

En forening som får 15 millioner kroner i offentlig støtte hvert år, må tåle et kritisk blikk og at gjentatte varsler blir omtalt.

Gitt det uvurderlig­e arbeidet Krisesente­ret har bidratt med gjennom årene, er det trist at situasjone­n er som den er. Men alle som skal levere tjenester til det offentlige må vise seg tilliten verdig.

Det er det dessverre vanskelig å se at Krisesente­ret har gjort.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ALTERNATIV: Bergen kommune vil inngå samarbeids­avtale med Krisesente­ret for Bergen og omegn. Helsebyråd Rebekka Ljosland bør vurdere andre alternativ.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ALTERNATIV: Bergen kommune vil inngå samarbeids­avtale med Krisesente­ret for Bergen og omegn. Helsebyråd Rebekka Ljosland bør vurdere andre alternativ.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway