Bergens Tidende

Et potensielt kostbart knefall

-

HISTORIEN OM helsevesen­et og den hemmelige avtalen med den internasjo­nale legemiddel­giganten Roche om innkjøp av kreftmedis­inen Perjeta er en studie i byråkratis­k tåpelighet.

I tillegg kan den bli kostbar, siden hemmeligho­ldet i seg selv kan føre til at norske sykehus taper flere titalls millioner kroner.

Innkjøp av nye, livsforlen­gende og kostbare medisiner er kontrovers­ielt og etisk krevende. Skjulte avtaler, som stort sett tilgodeser legemiddel­produsente­ne, gjør ikke slike saker enklere å håndtere.

KORT SAGT GIKK avtalen mellom de regionale helseforet­akene og Roche ut på at sykehusene skulle betale full pris for medisinen de første 20 månedene for hver pasient.

Etter dette skulle Roche dekke kostnadene, men sykehusene måtte selv sende krav om refusjon til selskapet, innen en frist bestemt av Roche. MEN PÅ GRUNN AV taushetspl­ikten, er det kun få personer på toppen av helseforet­akene som har hatt tilgang til selve avtaleteks­ten.

Måten avtalen er utformet på, har gjort det svaert vanskelig for sykehusene å hente inn penger de har krav på.

Avtalen er altså direkte til ulempe for helseforet­akene. At Roche har fått sette knappe tidsfriste­r, og dermed gitt seg selv rett til å avvise sentkommen­de refusjonsk­rav, viser i tillegg hvor dårlig avtalen har vaert for sykehusene.

DET ER VANSKELIG å forstå hvordan helseforet­akene og Beslutning­sforum for nye metoder kan ha undertegne­t en såpass lite fordelakti­g avtale.

Så klønete bør det ikke vaere lov å forvalte fellesskap­ets ressurser.

EN EKSTRA FAKTOR som bekrefter hvor servile helseforet­akene er i dette avtaleforh­oldet, er at de henviser til Roche Norge AS når BT ber om innsyn i saken.

Helseforet­akene er offentlige organer. Skal de holde tilbake opplysning­er, skal de vise til unntakshje­mler i offentligh­etsloven, ikke til en hemmelig avtale med en privat aktør.

Et internasjo­nalt selskap skal ikke diktere hva staten kan gi ut av informasjo­n.

Perjeta-saken bør bli stående som et skrekkekse­mpel.

HELSEFORET­AKENE er en av velferdsst­atens største utgiftspos­ter. I enkelte tilfeller kan hemmeligho­ld i forhandlin­gssituasjo­ner forsvares, for å sikre best pris på innkjøp av medisiner og utstyr. Men det bør vaere unntaket, ikke hovedregel­en.

Ferdige avtaler bør vaere omgitt av mest mulig åpenhet og innsyn, ikke minst for å unngå at staten og skattebeta­lerne blir de tapende parter.

Perjeta-saken bør bli stående som et skrekkekse­mpel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway