Bergens Tidende

Fortalte om 18 år med overgrep, og at hun ble gravid med sin egen far

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

Kvinnen (23) fortalte om årevis med voldtekter, vold, mishandlin­g og sosial kontroll fra far.

– Jeg var fremdeles glad i ham til jeg var ti-elleve år gammel. Da begynte jeg å se ham for det han var, og for det han hadde gjort mot meg. Fra da av var han ikke lenger min far.

Det sa en nå 23 år gammel kvinne da hun vitnet i Sunnhordla­nd tingrett.

Daglige overgrep og trusler

Med klar og tydelig stemme fortalte hun om en barndom med daglige overgrep, drapstrusl­er, mishandlin­g og ekstrem sosial kontroll fra en 51 år gammel far hun kun omtalte med fornavn i retten.

Han er tiltalt i den omfattende og grove overgrepss­aken som mandag ble innledet på Stord hotell.

Selv nekter mannen straffskyl­d.

Overgrep som leggeritua­l

Det 18 år lange marerittet startet, forklarte hun, da hun var fire år gammel. Det skjedde som del av en fast leggerutin­e.

– Det er de første overgrepen­e jeg kan huske. Det skjedde alltid da han skulle lese for meg på sengen. Jeg husker at jeg ba ham fortsette å lese, men han hørte aldri på meg.

Etter hvert som hun ble eldre, ble overgrepen­e grovere, ifølge kvinnens forklaring. De økte også i omfang. Fra hun var tenåring ble hun voldtatt naermest hver eneste dag, sa hun i retten.

Aller verst ble det ifølge kvinnen etter at hun som 18-åring flyttet hjemmefra for å studere.

– Han kom ofte på besøk til meg og kunne vaere i leilighete­n min i en måned av gangen. Da ble overgrepen­e enda verre. Han trengte ikke ta hensyn til andre når det bare var oss to, sa hun.

Ble gravid

Under disse besøkene kunne datteren bli voldtatt flere ganger om dagen, forklarte hun. I perioder levde hun ifølge forklaring­en med store, fysiske smerter som følge av de mange overgrepen­e.

I 2014 ble hun gravid og oppsøkte en klinikk. Der stadfestet legene at hun hadde mistet barnet i sjette uke.

– Han foreslo at han kunne slå meg hardt i magen for at jeg skulle miste barnet, før jeg dro til klinikken.

– Kan det vaere andre som har gjort deg gravid, spurte statsadvok­at Tore Kulstad.

– Nei. Og det vet jeg med 100 prosent sikkerhet. Jeg hadde ikke sex med noen andre i den perioden.

De mange overgrepen­e skal ha skjedd på Haugalande­t, i en kommune sør i Hordaland og i utlandet.

Voldelig barndom

Politiet pågrep faren sommeren 2017, etter en bekymrings­melding fra en skole i hjemkommun­en.

Kvinnens yngre bror – som er i barneskole­alder – fortalte da en av laererne at han ble slått av faren.

Så begynte snøballen å rulle. Datteren gikk til advokat, som igjen anmeldte 51-åringen. Inntil da hadde hun selv unnlatt å anmelde fordi hun fryktet sin far.

– Vold har alltid vaert en del av hverdagen min. Han har vaert voldelig mot meg og søsknene mine så lenge jeg kan huske. Han har vaert voldelig mot husdyr vi har hatt. Mot moren min, sa hun.

– Jeg så ingen ende

På spørsmål fra aktor om hvordan hun har det i dag, svarte kvinnen at hun i mange år har undertrykt egne følelser for i det hele tatt å klare å leve.

– Jeg har tenkt mye på hvordan det ville bli når jeg selv en dag skulle stifte familie. Skulle jeg bli misbrukt i hemmelighe­t også da? Skulle overgrepen­e fortsette for alltid? Kanskje mine barn også kom til å bli misbrukt?

– Jeg så ingen ende, sa kvinnen.

Tiden etter anmeldelse­n har vaert ekstra tøff, sa hun.

– Jeg hadde gått hele livet uten å snakke om dette med noen. Plutselig måtte jeg gjøre det. Det gjorde at jeg ble reddere, fikk mareritt og følte på skam, sa kvinnen.

Faren avviser anklagene

Den tiltalte 51-åringen avviste alle anklager da rettssaken startet mandag morgen.

– Jeg har aldri forgrepet meg på barn. Jeg har sittet ett år i fengsel uten at noen hører på meg, sa mannen, som skal forklare seg først i starten av neste uke.

Hele mandag gikk med til kvinnens forklaring. Mannens forsvarer, advokat Trond Hjelde, får stille sine spørsmål først tirsdag.

Jeg har sittet ett år i fengsel uten at noen hører på meg.

Den tiltalte faren

 ?? FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN ?? BISTANDSAD­VOKAT: – Dette er en av de groveste overgrepss­akene i sitt slag i norsk historie, sier advokat Eirik Teigstad, som bistår kvinnen som skal ha blitt misbrukt av sin egen far i 18 år.
FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN BISTANDSAD­VOKAT: – Dette er en av de groveste overgrepss­akene i sitt slag i norsk historie, sier advokat Eirik Teigstad, som bistår kvinnen som skal ha blitt misbrukt av sin egen far i 18 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway