Bergens Tidende

Opposisjon­en slipper ikke Sandberg-saken

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har ikke klart å berolige Stortinget. Per Sandbergs (Frp) avgang var uunngåelig, men Stortinget har flere ubesvarte spørsmål.

- JON EVEN ANDERSEN, NTB nyhet@bt.no

Sandberg er etter eget utsagn ikke ferdig i offentligh­eten, selv om han mandag gikk av både som fiskerimin­ister og som nestleder i Fremskritt­spartiet etter massiv kritikk og flere sikkerhets­brudd.

Ubesvarte spørsmål

Heller ikke opposisjon­en på Stortinget slipper Sandbergsa­ken.

Ap, SV, KrF, MDG og Rødt sitter alle med ubesvarte spørsmål etter at statsminis­teren har svart på brev fra Stortinget og på spørsmål fra journalist­ene i statsminis­terboligen mandag.

– Uheldig og kaotisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener saken føyer seg inn i et mønster der det tas for lett på krav til sikkerhet og beredskap.

– Det som har utspilt seg, blant annet av manglende etterlevel­se av sikkerhets­bestemmels­er – og de interne motsetning­ene mellom en statsråd og en statssekre­taer (Sandberg og hans fraseparer­te kone Line Miriam Sandberg, red.anm.) – etterlater et inntrykk av ganske kaotiske tilstander, oppsummert­e Støre etter Solbergs pressekonf­eranse mandag ettermidda­g.

Samlet vurdering

Ap vurderer om Sandberg-saken bør bli en sak for kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Støre sier det kan bli aktuelt å stille nye spørsmål.

Sandbergs avgang kommer etter at han og kjaeresten, Bahareh Letnes, dro på ferie til Iran uten å orientere Statsminis­terens kontor i forkant, slik reglene sier.

Sandberg tok også med jobbtelefo­nen, både til Iran og på en jobbreise til Kina. Begge deler er i strid med råd fra Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

– Riktig avgjørelse

– Sandberg har selv bedt om å få gå av. Det mener jeg er en riktig avgjørelse, sier Solberg.

På spørsmål fra NTB om hva som har endret seg etter hennes uttalelse under Norway Cup om at alle kan gjøre feil, svarer hun kun generelt:

– Det er kommet nye opplysning­er.

eBeslutnin­gen er ut fra en samlet vurdering.

Ubesvarte spørsmål

Det vil verken SV eller KrF slå seg til ro med.

– Ubesvarte spørsmål gjenstår. Blant annet hva slags sikkerhets­risiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge. Dette er nøkkelspør­smål jeg ønsker å stille som medlem av kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Komitékoll­ega Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at saken har avdekket en elendig sikkerhets­kultur i regjeringe­n.

– SV tar denne saken til kontrollko­miteen, sier han til NTB.

Stolt statsminis­ter

Statsminis­teren er derimot stolt av regjeringe­ns arbeid med sikkerhet.

– Det kan nok komme oppfølgend­e spørsmål om denne saken, men jeg mener tydelig at vi tar sikkerhet på alvor, sier hun.

– Vi gjør ellers veldig mye på beredskap, noe også Riksrevisj­onens rapport viser. Vi er ikke i havn, men jeg ser frem til å svare Stortinget i høringen om objektsikr­ing. Jeg er stolt av det arbeidet vi gjør på sikkerhet, sier Solberg.

Sandberg varsler mer

Sandberg sier han og kjaeresten vil komme med nye opplysning­er i dag.

– Det er litt andre dimensjone­r i denne saken, og det har jeg – og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfronter­e dere med, sa han rettet mot journalist­ene.

Selv uttalte Letnes i en SMS at hun opplever saken som en heksejakt.

Avgangen som nestleder i Frp begrunner Sandberg med at han har andre ting i livet sitt han må prioritere nå. Men på spørsmål fra NTB om han er ferdig i norsk politikk, svarte han:

– Jeg tror verken du eller noen andre er ferdig med Per Sandberg.

Nesvik overtar

Sandberg erstattes som fiskerimin­ister av Frp-veteran Harald Tom Nesvik.

Ålesundere­n har 20 år bak seg som stortingsr­epresentan­t, de siste fem også som parlamenta­risk leder for Frps stortingsg­ruppe, før han takket nei til gjenvalg i 2017.

Jeg tror verken du eller noen andre er ferdig med Per Sandberg.

Per Sandberg på spørsmål fra NTB om han er ferdig i norsk politikk

Ubesvarte spørsmål gjenstår. Blant annet hva slags sikkerhets­risiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge.

Hans Fredrik Grøvan (KrF), medlem av kontroll- og konstitusj­onskomitee­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway