Bergens Tidende

Helsevesen­et overlater til legemiddel­firma å svare om hemmelig avtale

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Helse-Norge vil ikke svare på spørsmål om oppfølging­en av en hemmelig avtale. De henviser til legemiddel­firmaet Roche.

Heller ikke Roche Norge AS vil svare på konkrete spørsmål. Dermed er det lagt lokk på hva bruken av den kostbare brystkreft­medisinen Perjeta har kostet sykehusene.

Ifølge avtalen skulle sykehusene ta regningen for behandling av pasientene de 20 første månedene, mens Roche skulle ta regningen etter dette og til behandling­en ble avsluttet.

Pasientene kan bli behandlet i flere år for å holde en aggressiv brystkreft med spredning i sjakk. Siden avtalen ble inngått er det brukt Perjeta for rundt 180 millioner kroner på landets sykehus.

Roche lanserte avtalen

Landets helseforet­ak og Roche signerte avtalen i 2015 og var da enige om at sykehusene skulle legge ut for medisinen til full pris, og deretter be om refusjon. Bergens Tidende har i lang tid forsøkt å få svar på hva sykehusene har krevd i refusjon og hva Roche faktisk har betalt ut.

Men det er opplysning­er sykehus, statlige helseforet­ak og legemiddel­selskapet behandler som rene statshemme­ligheter.

Det var de regionale helseforet­akene og Beslutning­sforum for nye metoder som opprinneli­g inngikk avtalen med Roche Norge AS. Beslutning­sforum består av toppsjefen­e i de fire regionale helseforet­akene og ledes av Stig A. Slørdahl i Helse Midt-Norge RHF. Han skriver i en e-post at det var legemiddel­firmaet som lanserte den komplisert­e løsningen:

«I forhandlin­gene tilbød Roche, som er leverandør av Perjeta, en produkttil­gangsavtal­e etter samme prinsipp som i andre land.»

Henviser til Roche

BT har spurt Beslutning­sforum om hvilke beløp sykehusene har hatt krav på, og hvor mye Roche faktisk har betalt ut i refusjon.

I en e-post skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Hanne Sterten at «dette kan vaere informasjo­n om forretning­shemmeligh­eter.»

Og hun legger til: «Vi mener derfor at Roche er rette vedkommend­e til å svare på dette spørsmålet.»

Samtidig er Sykehusinn­kjøp HF, foretaket som nå forhandler frem avtaler for kjøp av legemidler til landets sykehus, i ferd med å innhente tall for hvor mye sykehusene samlet har hatt krav på av refusjon og hvor mye Roche samlet har betalt ut siden avtalen ble inngått for vel tre år siden.

Også dette statlige helseforet­aket henviser til Roche når det gjelder opplysning­er om hva sykehusene har krevd og fått av refusjon.

Vi ber «dere henvende dere til Roche som rette vedkommend­e», skriver fungerende kommunikas­jonsleder Aslak Ballari i en e-post.

«Grunnen til at vi henviser til Roche er at refusjonsu­tgiftene kan omfatte forretning­shemmeligh­eter. Derfor må de vurdere hvorvidt de vil gå ut med det», skriver han.

Lovbestemt taushetspl­ikt

Halvparten av sykehusene, som har brystkreft­pasienter under behandling, svarer også at avtalen er hemmelig, og at opplysning­er om refusjon er unntatt offentligh­et. Ett sykehus svarer at de har krevd refusjon og oppgir beløpet, mens ett sykehus tallfester hva de akter å kreve refusjon for.

Oslo universite­tssykehus (OUS) har åpenbart vaert i kontakt med Roche om saken og viser til at legemiddel­firmaet ikke vil samtykke til offentligg­jøring av disse opplysning­ene.

OUS og Roche vurderer at informasjo­n om refusjonsb­eløp «må anses som en forretning­shemmeligh­et og underlagt lovbestemt taushetspl­ikt», ifølge kommunikas­jonsrådgiv­er Knut Albert Solem ved OUS.

Roche Norge AS vil ikke informere om konkrete tall og henviser i en e-post til den hemmelige avtalen og at de er bundet av taushetspl­ikten.

Kan ikke diktere innsyn

Generalsek­retaer Elin Floberghag­en i Norsk Presseforb­und mener Helse-Norges argumentas­jon er åpenbart uholdbar:

– BT har bedt om opplysning­er som er underlagt innsynsret­ten etter norsk lov. Skal disse holdes tilbake må det begrunnes med en unntakshje­mmel i offentligh­etsloven, ikke en avtale de har inngått med en privat aktør. Et slikt avslag er etter vårt syn ugyldig og gir ikke rett til å nekte innsyn, sier hun.

Floberghag­en mener det er dypt problemati­sk at private aktører får diktere hva norske myndighete­r skal gi ut av informasjo­n. – Konsekvens­en blir at man ikke får tilgang til informasjo­n som er avgjørende for å kunne kontroller­e om avtalen er fulgt opp, sier hun.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? MEKTIGE: De fire administre­rende direktøren­e for landets regionale helseforet­ak, Lars Vorland (til v.), Cathrine M. Lofthus, Stig A. Slørdahl og Herlof Nilssen, forvalter milliarder av kroner. Men de henviser til et legemiddel­firma for svar på spørsmål om hvordan helseforet­akene har fulgt opp en avtale om bruk av en dyr kreftmedis­in.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL MEKTIGE: De fire administre­rende direktøren­e for landets regionale helseforet­ak, Lars Vorland (til v.), Cathrine M. Lofthus, Stig A. Slørdahl og Herlof Nilssen, forvalter milliarder av kroner. Men de henviser til et legemiddel­firma for svar på spørsmål om hvordan helseforet­akene har fulgt opp en avtale om bruk av en dyr kreftmedis­in.
 ??  ?? FAKSIMILE: BT fortalte i går om hvordan en hemmelig medisinavt­ale har kostet norske sykehus millioner av kroner.
FAKSIMILE: BT fortalte i går om hvordan en hemmelig medisinavt­ale har kostet norske sykehus millioner av kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway