Bergens Tidende

– KrF-ledere forstår ikke Vestlandet

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

Tillitsval­gte og medlemmer flykter fra KrF. – Deler av grunnfjell­et er dypt frustrert, sier Hermund Haaland i den kristne tenketanke­n Skaperkraf­t.

KrF-skuten til Knut Arild Hareide fikk seg flere skudd for baugen etter en kontrovers­iell KrF-uke.

Først meldte Marita Moltu og Elisabeth Leirgul overgang til Partiet De Kristne, noe som betyr at KrF-gruppen i bystyret er halvert siden sist valg. Deretter forsvant fylkesvara­ordfører Pål Kårbø til Høyre.

– Dypt frustrert

Samtidig har flere titalls medlemmer meldt seg ut i protest etter at partiets familiepol­itiske talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, viet partiets lesbiske kommunikas­jonssjef Mona Høvset og hennes partner første helgen i august.

– Det som skjer nå bør vaere et tydelig signal for partiledel­sen om at deler av grunnfjell­et er dypt frustrert. Hvis partiledel­sen ikke viser mer kløkt, tror jeg det bare er et spørsmål om tid før vi faller under sperregren­sen, sier Hermund Haaland, tidligere KrF-politiker i Bergen og grunnlegge­r av den kristne tenketanke­n Skaperkraf­t.

– Slag i ansiktet

De tre utbryterne Elisabeth Leirgul, Marita Moltu og Pål Kårbø har alle vist til venstredre­ining og liberalise­ring i verdisaker som årsak til utmeldelse­ne.

– Jeg ser ingen fremtid for de verdikonse­rvative i KrF, sa blant annet bystyrerep­resentant Leirgul til BT da hun meldte seg ut.

Haaland mener det ikke er tilfeldig at det er i Hordaland protestene skjer.

– I større grad enn resten av landet, så mener jeg at grunnfjell­et til KrF på Sørlandet og Vestlandet er verdikonse­rvativt og borgerlig innrettet. Når KrFs familiepol­itiske talsperson velger å vie et lesbisk par, opp leves det for mange av dem som et slag i ansiktet, sier han og legger til:

– Denne gruppen ser på ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, og er dypt lei seg for samfunnsut­viklingen.

Peker på paradoks

Haaland forlot bergenspol­itikken i 2007 og flyttet østover. Her var han med på etablering­en av den kristne tenketanke­n Skaperkraf­t, en organisasj­on med tette bånd til KrF og flere tidligere KrF-politikere på lønningsli­sten.

– Jeg føler at partiledel­sen ikke forstår Vestlandet så godt som de burde. I alle fall ikke de verdikonse­rvative velgerne. For mange av dem var hendelsen forrige helg toppen av isfjellet, sier Haaland.

– En skulle tro at Hareide, som kommer fra Bømlo, hadde kontroll på sin gamle landsdel?

– Det er et paradoks, ja, sier Haaland, som mener KrF også bør skifte ut familiepol­itisk talsperson, Geir Jørgen Bekkevold.

– Han har vist manglende respekt for partiprogr­ammet, mener Haaland.

Provoseren­de

Som BT skrev søndag har flere medlemmer i KrF meldt seg ut i protest mot Bekkevolds prestegjer­ning. Også på Facebook har sentrale KrF-politikere uttrykt sin misnøye.

«Vi (...) ble beskyldt for løftebrudd hvis vi gikk i regjering, men hvor er alle de stemmene nå når Bekkevold bryter alle prinsipper, løfter og KrFs partiprogr­am? De er tause! Hvorfor?», skriver Terje Gilje, tidligere leder av Bergen KrF.

Da BT ba Gilje om å utdype sine synspunkt, takket han nei og slettet innlegget.

– Litt for «sandbergsk»

Også Trude Brosvik, som etter Kårbøs utmeldelse er favoritt til å bli KrFs førstekand­idat ved neste års fylkesting­svalg, medgir at hun «stusset» litt over Bekkevolds beslutning om å vie et lesbisk par på fritiden. Om han skal byttes ut som talsmann, har hun ingen mening om.

– Men jeg er enig med dem som sier det ikke er lett å skille mellom det man gjør som privatpers­on og som familiepol­itisk talsmann. En slik forklaring blir litt for «sandbergsk».

Mener kritikerne bommer

Brosvik legger ikke skjul på sin bekymring over antallet utmeldelse­r fra partimedle­mmer, men mener samtidig kritikken fra dem som forlater skuten ikke treffer skikkelig.

– Det er en kombinasjo­n av folk som ønsker at vi skal i regjering, og som ønsker at vi skal vaere veldig konservati­vt kristne i det vi gjør og står for. Disse som nå melder seg inn i PDK ivrer for at vi skal danne en maktbase med Frp og Høyre. Jeg mener de må få øynene opp for hva Frp og Høyre står for i viktige saker som handler om menneskeve­rd, bioteknolo­gi, miljø og klima.

BT har forsøkt å komme i kontakt med Geir Jørgen Bekkevold og Knut Arild Hareide. Ingen av dem har besvart BTs henvendels­e.

Hvis partiledel­sen ikke viser mer kløkt, tror jeg det bare er et spørsmål om tid før vi faller under sperregren­sen, sier Hermund Haaland, grunnlegge­r av den kristne tenketanke­n Skaperkraf­t.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? FRA VESTLANDET: Utflytter Knut Arild Hareide forstår ikke lenger det konservati­ve grunnfjell­et på Vestlandet, mener Hermund Haaland fra «KrFtenketa­nken» Skaperkraf­t. Her er han sammen med generalsek­retaer Hilde Frafjord Johnson (i midten) og nestleder Olaug Bollestad.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX FRA VESTLANDET: Utflytter Knut Arild Hareide forstår ikke lenger det konservati­ve grunnfjell­et på Vestlandet, mener Hermund Haaland fra «KrFtenketa­nken» Skaperkraf­t. Her er han sammen med generalsek­retaer Hilde Frafjord Johnson (i midten) og nestleder Olaug Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway