Bergens Tidende

– Det er en svart sol over oss i dag

- NANNA MUUS STEFFENSEN nanna.steffensen@pol.dk

Mange tyrkere er enige om at USAs sanksjoner mot landet er urettferdi­ge og aggressive, men der slutter enigheten. Erdogan-tilhengern­e stoler fullt på at presidente­n vil føre dem igjennom krisen, mens andre er i sjokk.

Hvis det er én ting som vil kunne velte Erdogan, så er det en økonomisk krise. Det har analytiker­e sagt i flere år om den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan, som har sittet trygt ved makten siden 2003 og høstet stor støtte fra velgere i løpet av landets økonomiske fremgang.

Nå er tidene i ferd med å snu. Liraen har falt dramatisk og økonomer spår at landet vil oppleve en økonomisk nedgangspe­riode i minst et år fremover. På markedet i det konservati­ve middelklas­sestrøket Üsküdar i Istanbul er det imidlertid ingen av tyrkerne Politiken møter som bebreider Erdogan for valutakris­en som har rammet landet.

– Det er USAs reaksjon mot muslimers økende selvstendi­ghet, sier Büsra Tasdemir, som er på vei hjem fra et engelskkur­s.

Kraftig kursfall

Hun krysser markedet for å kjøpe mais, salat, tomater og bønner. Büsra sier at hun ikke har merket noen effekt av at liraen har falt med over 40 prosent i verdi i forhold til dollaren siden starten av året. Det har til gjengjeld Erdal Celik, som selger frukt og grønt.

– Livet er blitt vanskelige­re, selv under Erdogan. Jeg tror det kommer til å fortsette noen måneder fremover, sier grønthandl­eren, som har økt prisen på de importerte bananene fra seks lira pr. kilo i forrige uke til ni lira pr. kilo i dag.

Tyrkias president Erdogan beskyldte i helgen USA for å føre økonomisk krig mot Tyrkia ved å innføre sanksjoner og høyere tollsatser på tyrkisk stål og aluminium. USA legger press på Tyrkia for å få utlevert en amerikansk prest, som sitter i husarrest i Tyrkia anklaget for spionasje. Erdogan har blankt avvist å løslate presten og truer USA med å snu ryggen til partnerska­pet med USA.

– Tyrkia bør ikke gi seg, for da vinner USA retten til å blande seg inn i hva som skjer i Tyrkia fremover, sier 23-årige Büsra Tasdemir.

I likhet med mange andre tyrkere, på tvers av politisk ståsted, mener hun at USAs sanksjoner mot Tyrkia er fullstendi­g urettferdi­ge og aggressive. Nå har den tyrkiske sentralban­ken annonsert tiltak som skal stabiliser­e økonomien og valutaen.

Tap på flere hundre tusen lira

På den andre siden av Bosporosst­redet, den europeiske siden, finner vi en av dem som er langt mer bekymret for fremtiden i Tyrkia. På sin private helseklini­kk sitter Hakan og ser ut av vinduet på den blå himmelen.

– Himmelen er klar, men det er en svart sol over oss i dag, sier Hakan.

– Vi er i sjokk akkurat nå. Jeg vet simpelthen ikke hva jeg skal gjøre fremover.

Hakan er medeier av klinikken hvor alt utstyr, ned til minste gasbind, er importert og betalt med dollar eller euro. Han tar en bunke papirer fra skrivebord­et sitt og holder dem opp i luften, ett etter ett. På hver av dem står det et planlagt behandling­sforløp som en pasient har avlyst.

– 13.000 euro, 20.000 euro, leser Hakan opp og lar til sist bunken falle ned i fanget.

 ??  ?? PRISENE STIGER: På markedene i Istanbul øker prisene på varene som er til salgs.
PRISENE STIGER: På markedene i Istanbul øker prisene på varene som er til salgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway