Bergens Tidende

Barn fikk innført plastforbu­d på New Zealand

- ADAM HANNESTAD adam.hannestad@pol.dk

Brev fra hundrevis av skolebarn har fått New Zealand til å innføre forbud mot billige plastposer.

New Zealands statsminis­ter, Jacinda Ardern, opplyste i helgen at landet blir det siste av en rekke land – og et av de første i Vesten – som innfører et helt eller delvis forbud mot plastposer.

– Hvert år bruker vi i New Zealand flere hundre millioner engangspla­stposer. Et fjell av poser, hvorav mange ender opp med å forurense vårt havmiljø og våre dyrebare strender, sa hun på den TV-sendte pressekonf­eransen.

Ti utviklings­land har allerede innført totalforbu­d mot alle former for plastposer, ofte ledsaget av store bøter. I Kenya kan man ifølge en lov fra 2017 få bøter helt opp til 320 millioner kroner og fire års fengsel for å selge eller simpelthen bare bruke plastposer. I praksis slipper imidlertid førstegang­ssyndere unna med en advarsel, skriver lokale medier.

New Zealand nøyer seg med å følge land som Frankrike og India og forbyr de tynne plastposen­e som brukes over mesteparte­n av verden. De er ofte kjent som «knitrepose­r», fordi de lager en knitrende lyd når man tar på dem.

Det var en brevkampan­je fra spesielt de yngste newzealend­erne som overbevist­e henne, fortalte Jacinda Ardern på pressekonf­eransen.

– Jeg kan med hånden på hjertet fortelle dere at emnet jeg har fått flest brev fra offentligh­eten om, er plast. Og de kommer fra barn. Jeg mottar bokstaveli­g talt hundrevis, sa hun.

Som dokumentas­jon hadde hun invitert tre barn som fikk lese brevene sine høyt. Et av dem var en ikke navngitt gutt, som skrev til henne i oktober 2017 om hvordan skolen hans hadde vaert på en opprydning­stur på stranden.

– Det var fryktelig. Jeg kunne ikke tro at stranden vår så slik ut. I butikkene bruker folk plastposer laget av engangspla­st, som blir kastet. Skilpadden­e spiser dem, fordi de tror det er maneter, leste gutten høyt.

Livsfarlig for hvaler og kyr

At dyrene tror plast er mat, er et helt konkret problem med de tynne knitrepose­ne, men langt fra det eneste, sier Malene Møhl, prosjektan­svarlig for plast i Verdens naturfond, WWF.

De små posene er tynne og skrøpelige og blir vanligvis ikke gjenbrukt. I Danmark er de av samme grunn sjeldne, fordi danskene har en av verdens høyeste emballasje­avgifter. Det betyr at det normalt ikke lønner seg å bruke dem.

Der hvor de brukes, havner de på søppeldyng­en eller uti gatene, hvor de tas av vinden.

– I Bangladesh, som innførte et av verdens første forbud, endte de ofte i kloakkene, som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway