Bergens Tidende

Garage blir kastet ut av huseier, har hyret advokat

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto JANNICA LUOTO

I 20 år har Henning Christense­n og Sjur Gullaksen drevet en av landets mest kjente rockeklubb­er, Garage. Nå vil huseier kaste dem ut av huset.

– Vi oppdaget plutselig at huseier hadde lagt bygget ut for utleie på Finn.no., noe som kom helt overrasken­de på oss. Vi opplever at han vil kaste oss ut, koste hva det koste vil, sier Christense­n og får bekreftend­e nikk fra Gullaksen.

BT har i fem døgn prøvd å få kontakt med huseier Kan Cao. Han henviste sist torsdag til sin advokat Mats Maeland, som ikke har svart.

Vi sitter på kontoret i andre etasje i Garagebygg­et i Christies gate 14. Dette har vaert «hjemmet» til de to driverne siden tidlig på 1990-tallet, da Frode Svanevik både eide huset og drev Garage.

Krise i 2016

Svanevik solgte bygget til investor Kan Cao i 2002 – og i naermere 15 år samarbeide­t partene godt.

Men seint på høstparten i 2016 skar det seg – bare en måned før den davaerende husleiekon­trakten gikk ut.

Da kunne BT avsløre at rockeklubb­en risikerte å måtte stenge dørene etter 26 år fordi de ikke fikk forlenget leieavtale­n med huseier. Garage hadde da en tid slitt med dårlige resultater og mye leverandør­gjeld.

Noen dager før jul, etter et enormt engasjemen­t i aviser og på sosiale medier, kom likevel en ny avtale i boks. Begge parter ønsket utad et langvarig fremtidig samarbeid.

– Garage må bedre likviditet­en og betale husleien i tide. Vi vil at klubben skal tas vare på, sa advokat Mats Maeland til BT etter at avtalen var underskrev­et.

Måtte drive hotell

Men i kulissene var det langt fra rolig. Stridens kjerne skal vaere hotellet – City Apartment Hotel – som ligger i samme bygget.

I 2012 overtok Christense­n og Gullaksen også driften av dette, under en viss tvil. Det har vaert separate leiekontra­kter for Garage (Musikkhuse­t AS) og hotellet (CH Hoteldrift AS) – men kontrakten­e har vaert gjensidig avhengig av hverandre.

– Det har vaert slik: Hvis noe skjer på hotellet, får det konsekvens­er for Garage. Poenget er at vi ble pålagt å drive begge deler, alt eller ingenting. Det er nettopp det som gjør at Garage nå må stenge dørene for godt. For klubben isolert er liv laga, sier Christense­n.

I 2017 måtte eierne drive kostnadsef­fektivt for å slette gjeld og bedre økonomien. Men hotellet var en belastning.

– Vi har jobbet hardt for å drive hotellet, blant annet med å vaske både rom og sengetøy selv, men det var ikke mulig å drive med overskudd – saerlig fordi huseier har krevd en husleie tilsvarend­e 45 prosent av omsetninge­n. Kvaliteten på rommene var også langt under pari. Bare les «Tripadviso­r» Der er hotellet veldig lavt ratet, sier Christense­n.

Derfor ville de terminere hotellkont­rakten mot slutten av 2017. Da fikk de beskjed om at Garage ville ryke også.

– Det ønsket vi jo ikke, men der og da var vi mentalt forberedt på avvikling, sier Christense­n.

– Slavekontr­akt

Samtidig ble de kontaktet av et veletabler­t selskap, Efinor AS i Førde, som ønsket et samarbeid på hotelldrif­ten. Da Christense­n og Gullaksen viste dem leiekontra­kten, mente daglig leder Dag-Jøran Hjelmeland at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway