Bergens Tidende

Mobilfri sone

-

ISEPTEMBER INNFØRER Frankrike totalforbu­d mot bruk av mobiltelef­on i den offentlige skolen. Professor og tidligere undervisni­ngsministe­r Gudmund Hernes (Ap) har i den forbindels­e tatt til orde for en tilsvarend­e linje i Norge.

Det er åpenbart at norske elever ikke skal drive med mobiltelef­on i timen. Sosiale medier og annen nettbruk distrahere­r og ødelegger konsentras­jonen. Et statlig forbudsreg­ime bør likevel ikke vaere nødvendig for å hindre at telefoni får forstyrre skolegange­n.

DET ER INGEN GRUNN til å rope på mer stat når en sak kan løses på et lokalt og ubyråkrati­sk nivå.

Landets skoleleder­e har allerede vid myndighet til å regulere atferd og sette grenser for sine elever. I en undersøkel­se NRK gjorde blant norske rektorer i 2016, svarte 43 prosent at de hadde innført ulike varianter av mobilforbu­d på sin skole.

Forbudsivr­ige politikere må ha tillit til at norske rektorer legger til rette for god undervisni­ng og tar kloke valg på vegne av sine elever, i samråd med foreldre og foreldrear­beidsutval­g (FAU).

SELV OM ET NASJONALT forbud ikke er veien å gå, er diskusjone­n om mobilbruk i skolen viktig og relevant.

Telefonbru­k er blitt en stadig større kilde til distraksjo­n, for hele befolkning­en. En studie fra London School of Economics viste at vanskeligs­tilte elever klarte seg bedre på skoler hvor mobil var forbudt.

Tilhengern­e av forbud argumenter­er med avhengighe­t, nettmobbin­g og dårlig konsentras­jonsevne. Slike problemer truer åpenbart både elevenes trivsel og laering, og må tas alvorlig.

Derfor er det arrogant og useriøst av Elevorgani­sasjonens ledelse å avfeie saken med at mobilbruk i timen ofte er resultat av at undervisni­ngen oppleves uinspirere­nde eller irrelevant.

Mobilbruk represente­rer et problem i enhver undervisni­ngssituasj­on, uansett innhold.

DET ER UREALISTIS­K å tro at elevene selv klarer å motstå presset og sette grenser for egen mobilbruk.

«Når jordmorfor­eningen nylig følte behov for å lage retningsli­njer for foreldrene­s mobilbruk i fødeavdeli­ngen, kan vi egentlig forvente at unge mennesker skal ha bedre impulskont­roll», spør Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde i en kronikk i VG.

Elevene trenger klare rammer og tydelig klasseroms­ledelse.

Hun har gode poenger: Selv ikke verdens morsomste laerer kan konkurrere med sosiale medier. Elevene trenger klare rammer og tydelig klasseroms­ledelse.

DET ER SKOLENS ANSVAR å legge til rette for konsentras­jon og uforstyrre­t laering. Det innebaerer å skåne elevene for den enorme distraksjo­nen mobiltelef­onene utgjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway