Bergens Tidende

– Kan ikke se bort fra lovfestede krav

Legemiddel­firmaer tvinger helsevesen­et til taushet om avtaler de inngår. Jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt sier avtalene ikke er juridisk holdbare.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no EYSTEIN RØSSUM

Bergens Tidende har fått innsyn i flere avtaler helsemyndi­ghetene signerer for å kunne forhandle om rabatter på legemidler. Avtalene er omfattet av streng taushetspl­ikt.

Reaksjonen­e er saerlig sterke på at legemiddel­firmaer har krav på å få utlevert lister over hvilke personer som har fått se avtalene.

Loven går foran avtaler

– Det grunnlegge­nde juridiske poeng er at loven går foran avtaler. Helseforet­akene kan ikke avtale seg ut av sine lovpålagte forpliktel­ser til å gi allmennhet­en innsyn i viktige og konsekvens­fylte beslutning­er. Da åpner man i prinsippet opp for å skjule alle slags typer transaksjo­ner som noen ønsker å holde skjult, sier Bernt.

Norsk Presseforb­und mener også at avtalene bryter norsk lov.

– Det er oppsiktsve­kkende og alvorlig at det offentlige inngår denne type avtaler. Slik vi leser dem, tilsideset­ter de norsk lov og lar private aktører diktere både hva de skal gi ut av offentlig informasjo­n og hva de kan uttale seg om. Det er rystende lesning, sier generalsek­retaer Elin Floberghag­en i Norsk Presseforb­und.

Krever hemmeligho­ld

eLegemidde­lfirmaene har krevd vidtrekken­de hemmeligho­ld som betingelse for å forhandle om rabatter på svaert kostbare medisiner. Årlige kostnader for å behandle én pasient kan komme opp i hundretuse­nvis av kroner.

For kreftmedis­inen Kadcyla har legemiddel­giganten Roche gjort det klart at brudd på avtalen og formidling av innholdet i den kan få vidtrekken­de konsekvens­er.

Brudd på konfidensi­alitetspli­kten begått av myndighete­ne eller enhver av deres respektive ansatte «kan føre til alvorlige økonomiske tap for Roche og dets tilknytted­e selskaper i andre land».

Roche krever også at helsemyndi­ghetene utleverer en oversikt over hvem som har fått innsyn i det hemmelige materialet. I erklaering­en står det:

Kan kreve ansattlist­er utlevert

«Myndighete­ne skal sørge for å ha en oppdatert liste over alle personer informasjo­nen er blitt utlevert til og skal tilgjengel­iggjøre en kopi av listen på forespørse­l fra Roche.»

Det mener Jan Fridthjof Bernt er en type informasjo­n som offentlige organer ikke kan levere ut:

– Det er problemati­sk både i forhold til de tilsatte, av hensyn til personvern og for forvaltnin­gens integritet. Slike navneliste­r kan man verken kreve å få eller love å gi ut. Det er ikke greit at private kommersiel­le aktører får en saerlig adgang til å fotfølge hva enkeltpers­oner i forvaltnin­gen til enhver tid vet, sier Bernt.

Kan åpne for forfølgels­e

Norsk Presseforb­und mener dette gir private aktører kontroll over informasjo­n og informasjo­nsdeling i det offentlige som de ikke har krav på.

– Vi vil også advare mot at slike formulerin­ger kan åpne for jakt på kilder til lekkasjer, sier Elin Floberghag­en.

Fagforbund­et organisere­r mange helsearbei­dere. Nestleder Sissel Merete Skoghaug sier de er «sterkt kritiske til og stiller spørsmål ved lovlighete­n av å utlevere slike lister over ansatte til et legemiddel­selskap».

– Det bekymrer oss at ansatte, på grunn av avtalen, ikke vil kunne varsle om kritikkver­dige forhold.

Sikrer ikke personvern

–Og vi kan jo bare spekulere i hva listene skal brukes til. De kan bli brukt til å presse enkeltpers­oner, bare ved mistanke om at informasjo­n er lekket. Vi frykter at dette åpner for sanksjoner mot og forfølgels­e av ansatte, sier Skoghaug.

Det grunnlegge­nde juridiske poeng er at loven går foran avtaler. Jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway