Bergens Tidende

NVE sier nei til planer i Odda

-

NVE råder Olje- og energidepa­rtementet til å ikke gi Sunnhordla­nd Kraftlag konsesjon til å bygge Opo kraftverk med flomtunnel i Odda i Hordaland.

Opovassdra­get er i utgangspun­ktet et vernet vassdrag, men Stortinget har åpnet for konsesjons­behandling av kraftprosj­ektet i Odda. Etter planen skal flomkraftv­erket gi flomsikrin­g av Sandvin og Odda, i tillegg til produksjon av inntil 170 gigawattim­er kraft i året.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat mener dette ikke er nok til å veie opp for de forventede ulempene med prosjektet.

– Utbygginge­n vil gi vesentlig kraftprodu­ksjon og økt flomsikrin­g for et avgrenset antall bygninger ved Sandvin. NVE har allerede sikret Opo gjennom Odda til samme nivå som NVEs øvrige sikringsti­ltak. For Odda by vil utbygginge­n gi økt flomsikrin­g bare ved sjeldne flommer. Etter NVEs mening vil ikke fordelene veie opp for de forventede negative effektene, skriver direktorat­et i en pressemeld­ing.

– NVE mener at bygging av flomkraftv­erket vil få vesentlige negative konsekvens­er for opplevelse­n av landskapet langs Opo-vassdraget i Odda, som gir ringvirkni­nger for blant annet rekreasjon og fiske. En utbygging vil vaere negativ for fisk i Opo, saerlig muligheten for å reetablere storlaksbe­standen, skriver de videre.

Naturvernf­orbundet er fornøyd NVEs konklusjon.

– Dette er en gledens dag for Opovassdra­get, for Odda og for alle lokale helter som har stått på i Odda, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet.

– Nå ligger denne saken på olje- og energimini­ster Terje Søviknes bord. Vi forventer at han lytter til NVE og til alle dem som står på for å bevare Opo for fremtiden, sier hun videre.

Odda kommune tar anbefaling­en fra NVE til etterretni­ng, ifølge ordfører Roald Aga Haug.

– Kommunen er opptatt av at staten tar tilstrekke­lig ansvar for flomsikrin­g av Opovassdra­get. Vi er glad for at alternativ­ene nå har fått en grundig vurdering etter vanlig standard, skriver ordføreren i en pressemeld­ing. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway