Bergens Tidende

Byrådet vil åpne sprøyterom­met for de aller fleste

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

De fleste begrensnin­gene på bruken av sprøyterom­met må bort, mener byrådet. Det skal bidra til å få folk vekk fra Strax-tunnelen.

Regjeringe­n sendte før sommeren ut et forslag på høring om endring av sprøyterom­sloven. Dagens lov gjør at det kun er lov å bruke heroin på sprøyterom­mene i Oslo og Bergen, og at det bare er lov å ta stoffet ved bruk av sprøyte.

– Dette handler både om å redusere antall overdoser, og om verdighet for rusavhengi­ge, sa avdelingsl­ederen for sprøyterom­met på Strax-huset, Grete Nilsen, da helseminis­ter Bent Høie i mai slapp nyheten om lovendring­en i Bergen.

– Kan snakke med dem

I forslaget som er sendt ut på høring er det fortsatt satt en rekke begrensnin­ger i bruken av rommet. Disse vil byrådet i Bergen ha fjernet flest mulig av.

– Vi må ikke lage regler som gjør at vi mister muligheten til å hjelpe folk som trenger det. Får vi de fleste med langvarige rusproblem­er til å bruke sprøyterom­met, kommer vi også i en posisjon som gjør at vi kan snakke med dem. Dette er en gruppe som ikke nødvendigv­is bruker så mange andre lavterskel­tilbud, sier byråd Erlend Horn.

– Rom for lokale tilpasning­er

Byrådet skriver i sin høringsutt­alelse at det etter deres mening ikke vil vaere hensiktsme­ssig å definere hvilke rusmidler som skal vaere lov å bruke i rommet. Eller måten de brukes på.

– I tillegg vil vi at det skal vaere rom for lokale tilpasning­er. Sprøytelov­en må sette noen overordned­e regler, men vi må kunne gjøre endringer i tråd med nye rustrender uten at vi må endre loven på nytt, sier Horn.

Undergravi­ng

Etter planen skal de to eksisteren­de sprøyterom­mene i henholdsvi­s Oslo og Bergen utvides med et inhalering­srom, der det skal kunne røykes for eksempel heroin. Men i lovforslag­et heter det at det her bare skal drives opplaering i forbindels­e med overgang til mer skånsom bruk av rusmidler.

– Hvis disse begrensnin­gene blir stående, vil vi risikere at brukere går tilbake til sprøyter når de blir vurdert som ferdig «opplaert», for fortsatt å kunne få bruke lokalene. Det igjen kan undergrave det viktigste målet med sprøyterom­mene – å redusere antall overdoser, mener byråden.

Helsedirek­toratet har i lengre tid kjørt kampanjer for å få heroinavhe­ngige til å røyke stoffet i stedet for å injisere. Dette fordi sprøyter medfører større risiko for overdoser, samt infeksjone­r og andre alvorlige sykdommer og skader.

Vekk fra russcenene

Byrådet håper også at fjerningen av flest mulig begrensnin­ger skal bidra til å få folk vekk fra Strax-tunnelen og andre åpne russcener i byen.

– Når vi sier vi ikke vil ha bruk av narkotika i det offentlige rom, vil det ønsket ha en helt annen legitimite­t når vi kan peke på et tryggere sted for rusinntake­t, sier Horn.

1. juli neste år

Aldersgren­sen på 18 år, og at brukerromm­et ikke skal brukes til såkalt rekreasjon­sbruk, men bare for folk med langvarige rusbruk, er byrådet enig i.

Høringen til den nye sprøyterom­sloven er den første store saken til kommunens nye Ruspolitis­ke råd. Høringsutt­alelsen er utarbeidet i samarbeid med medlemmene i utvalget, som består av brukere og pårørende.

Etter planen skal den nye loven tre i kraft 1. juli neste år.

Når vi sier vi ikke vil ha bruk av narkotika i det offentlige rom, vil det ønsket ha en helt annen legitimite­t når vi kan peke på et tryggere sted for rusinntake­t.

Erlend Horn, byråd

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? VIL ÅPNE OPP: Begrensnin­gene på sprøyterom­met må legges etter type brukere, ikke hvilket stoff som brukes, mener byråd Erlend Horn. I dag er det bare lov å injisere heroin i lokalet ved Strax-huset.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN VIL ÅPNE OPP: Begrensnin­gene på sprøyterom­met må legges etter type brukere, ikke hvilket stoff som brukes, mener byråd Erlend Horn. I dag er det bare lov å injisere heroin i lokalet ved Strax-huset.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway