Bergens Tidende

Fergemanns­kap frykter dårlig sikkerhet for passasjere­ne

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no TORUNN A. AARØY foto BÅRD BØE

Med nye bemannings­regler vil det vaere for få personer på jobb til å håndtere evakuering­er og forsvarlig drift. Det mener de ansatte på fergestrek­ningen mellom Hufthamar og Krokeide.

På nyåret overtok Fjord1 driften av fergesamba­ndet mellom Hufthamar i Austevoll og Krokeide i Bergen.

Nå mener ansatte at de nye eierne er i ferd med å sette sikkerhete­n til passasjere­ne i fare. Grunnen er at sikkerhets­bemanninge­n, det vil si antall personer om bord som kan håndtere nødssituas­joner, vil bli redusert i oktober.

Det går frem i et varsel sendt til Sjøfartsdi­rektoratet, signert 21 av 36 ansatte.

I varselet opplyses det at manglende underskrif­ter skyldes ferieavvik­ling.

– For få ansatte

På fergene som går strekninge­n skal det vaere fire sikkerhets­ansatte: kaptein, maskinsjef, overstyrma­nn og matros, ifølge godkjennin­gen fra Sjøfartsdi­rektoratet.

– Etter vår mening er dette en altfor liten bemanning til å foreta en eventuell evakuering og ellers drive båtene forsvarlig etter de krav vi har i lovverket, skriver de ansatte.

I tillegg til de fire, skal det

– Dette er vår hovedvei. Da må det vaere trygt, sier austevolli­ng Hilde Klepsvik.

vaere en dagvakt som også kan fylle sikkerhets­oppgaver.

– Vi får håpe at evakuering eller annen krisesitua­sjon ikke skjer i mørket en vinterkvel­d med dårlig vaer, kommentere­r de ansatte.

Tidligere har det vaert fem sikkerhets­ansatte i tillegg til dagvakten. Allerede da mente de ansatte at det var krevende å utføre arbeidsopp­gaver.

– Høres lite ut

Mandag tok sjåfør Stig Morten Knudsen fergen «Horgefjord» over til Hufthamar på Austevoll. Han synes ikke det er bra at de ansatte er bekymret for sikkerhete­n hvis de blir faerre på jobb.

– Fire ansatte på fergen høres lite ut. Tenk hvis det skjer en ulykke om bord. Sammenlikn­et med personalet på et stort fly, er det ikke mye med fire ansatte, mener Knudsen.

Engasjemen­tet er sterkt blant austevolli­nger som diskuterer fergesikke­rhet på Facebook.

– Jeg håper at antall ansatte

på fergen ikke går ned. Det er viktig at vi føler oss trygge på fergen. Dette er hovedveien vår, sier Hilde Klepsvik.

Hun har tidligere vaert pendler. Nå tar hun fergen over på en rolig rute med få passasjere­r. Men de nye fergene kan på det meste ta 350–400 passasjere­r.

– Jeg tenker ikke mye over bemanninge­n nå. Men det blir spennende å se når høststorme­ne kommer og fergene får prøvd seg. Hva gjør de hvis fergen får motorstopp underveis, eller noe annet skjer? Jeg håper selskapet har tenkt gjennom dette og at Sjøfartsdi­rektoratet passer på, sier Klepsvik.

Flere arbeidsopp­gaver

De ansatte skriver også at det vil vaere problemati­sk om noen av nøkkelpers­onellet blir tjenesteud­yktig. Da vil det ikke vaere noen kan fylle deres arbeidsopp­gaver.

Det står også i varselet at overstyrma­nnen både må vaere skadesteds­leder og røykdykker, noe som vanskelig lar seg gjøre.

BT har vaert i kontakt med ansatte som ikke har ønsket å la seg intervjue, i frykt for represalie­r fra ledelsen. De omtaler situasjone­n som «betent».

Avviser kritikken

Tor Kristoffer­sen, regionlede­r i Fjord1, kjenner seg ikke igjen i forholdene de ansatte beskriver:

– Jeg kan ikke si annet enn at

 ??  ??
 ??  ?? – MÅ VAERE TRYGT:
– MÅ VAERE TRYGT:
 ??  ?? VINKES OM BORD: Yildo Guzman (foran) og Jonathan Østervold var på jobb o
VINKES OM BORD: Yildo Guzman (foran) og Jonathan Østervold var på jobb o

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway