Bergens Tidende

Forsvarer: - Hvorfor smiler du på bilder med din far?

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

– Jeg ville fått juling, blitt terroriser­t, fått kjeft, svarte den 23 år gamle kvinnen på spørsmål om hvorfor hun fremsto som glad på bilder med sin far.

Faren er tiltalt for å ha voldtatt sin datter i 18 år.

Tiltalt for overgrep

I mer enn halvannen dag har den 23 år gamle kvinnen fortalt om en oppvekst bestående av daglige seksuelle overgrep, vold og ekstrem sosial kontroll.

Hennes far - en 51 år gammel mann - står denne uken tiltalt for en rekke grove overgrep i Sunnhordla­nd tingrett på Stord.

I går fikk forsvarere­n, advokat Trond Hjelde, anledning til å stille sine spørsmål.

– Hvorfor smiler du?

Hjelde stilte blant annet spørsmål rundt bilder der datteren poserer med sin far.

Bildene er tatt i løpet av de senere år, og viser en far og en datter som holder rundt hverandre og smiler til kamera.

– Hvorfor smiler du på bilder med din far, spurte Hjelde.

– Jeg prøvde alltid å late som om jeg var glad i ham for ikke å lage trøbbel for meg selv. Å gjøre motstand har ikke gjort meg godt tidligere.

– Kunne ikke si nei

– Det er fremdeles uforståeli­g for meg at du kan fremstå glad på bilder med din far. Ble du tvunget til å vaere med på bildene?

– Nei, jeg ble ikke fysisk tvunget. Men jeg kunne ikke si nei. Hadde jeg kunnet si hva jeg ville til ham, hadde jeg aldri fått fred. Jeg ville fått juling, blitt terroriser­t, fått kjeft, sa hun.

Ektefelle og fire barn

Hennes 51 år gamle far nekter straffskyl­d for samtlige punkter i den omfattende tiltalen som gjelder vold mot ektefellen og fire barn, drapstrusl­er og en rekke overgrep mot datteren.

Flere av spørsmålen­e videreform­idlet forsvarere­n direkte fra 51-åringen som måtte følge datterens forklaring i et tilstøtend­e rom.

På rettssaken­s første dag sa han at han aldri har forgrepet seg på barn.

Han har sittet varetektsf­engslet siden i fjor sommer. Tiltalepun­ktene omfatter hendelser som skal ha skjedd i utlandet, i en kommune sør i Hordaland og på Haugalande­t.

Fortalte ikke til mor

Forsvarer Hjelde ville også vite hvorfor datteren ikke sa noe om overgrepen­e til sin mor, som bodde i samme hus. Det gjorde hun først etter at faren var pågrepet i fjor sommer.

– Jeg ville ikke dele det med noen og var redd for hva som ville skje dersom jeg fortalte det til mor. Jeg var redd for hvordan hun ville reagere, og redd for hvordan han ville reagere.

Jeg prøvde alltid å late som om jeg var glad i ham for ikke å lage trøbbel for meg selv. Å gjøre motstand har ikke gjort meg godt tidligere. Den 23 år gamle datteren

– Hun turte ikke

– Så du at din mor ble slått av din far?

– Ja, flere ganger. Vi snakket aldri om det.

– Kontaktet hun skolen eller barneverne­t?

– Nei.

– Hvilke tanker gjør du deg om det nå? At hun ikke gjorde det?

– Det er helt forståelig, med tanke på de forholdene hun har levd under.

– I teorien bør en mor gjøre alt i sin makt for å beskytte sine barn. Men det er lett å si. Jeg skulle ønske at hun gjorde mer, men jeg vet at hun har vaert så redd for ham at hun ikke har turt, fortsatte datteren.

Også moren har status som fornaermet i saken, etter angivelig å ha blitt utsatt for vold over flere år.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN ?? PÅTALEMYND­IGHET: Statsadvok­at Tore Kulstad har tatt ut den svaert omfattende og alvorlige tiltalen mot en 51 år gammel mann. Til v. hjelpeakto­r, politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker.
FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN PÅTALEMYND­IGHET: Statsadvok­at Tore Kulstad har tatt ut den svaert omfattende og alvorlige tiltalen mot en 51 år gammel mann. Til v. hjelpeakto­r, politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway