Bergens Tidende

Fryktet at drapssikte­t 17-åring hadde rømt

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no ØRJAN TORHEIM

Den drapssikte­de 17-åringen i Varhaugsak­en skal ha kommet seg over et gjerde i Bjørgvin fengsel og holdt seg gjemt i 10–15 minutter.

I 19-tiden mandag kveld fryktet de ansatte i ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel at en gutt hadde rømt.

Det ble slått full alarm internt. Også politiet ble varslet. I 20-tiden mandag var det flere politienhe­ter i Breisteins­krysset, i naerheten av fengselet, for å sjekke biler.

Tilstått drap

BT fikk tirsdag formiddag bekreftet fra 17-åringens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, at episoden i fengselet gjaldt hans klient i Varhaug-saken.

– Jeg har ingen tanker om det som skjedde. Jeg fikk nettopp vite selv at det gjaldt ham, og har ikke snakket med ham. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Borgersen.

17-åringen har tilstått drap på

13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug. Han ble tirsdag fengslet i to nye uker.

15 minutter uten oversikt

De ansatte ved avdelingen hadde i rundt 15 minutter ikke oversikt over hvor den drapssikte­de befant seg.

Gutten kom seg over et gjerde, men var på fengselets område hele tiden. Ungdomsenh­eten har høyt sikkerhets­nivå, og har både indre og ytre gjerder.

Politiet rykket ut med seks patruljer, og sjekket blant annet alle biler som forlot området rundt fengselet. Aksjonen ble avsluttet klokken 20.20.

Kom seg over gjerdet

Assisteren­de fengselsle­der Per Omdal bekrefter at 17-åringen oppholdt seg i den såkalte Hagen, et lufteområd­e for innsatte barn, før han tok seg over et karakteris­tisk gjerde som er dekorert med veiskilt.

Dette gjerdet er ifølge Omdal helt glatt, cirka 3,5 meter høyt, og skal ikke vaere enkelt å forsere.

– På baksiden av dette gjerdet er det et begrenset område omgitt av et ytre gjerde. Det var ingen tegn på at han hadde forsøkt å ta seg videre derfra, sier Omdal.

Etter hendelsen mandag skal fengselet ha en totalgjenn­omgang av sikkerhete­n. Omdal sier de, som en naturlig del av det, også må vurdere om det nevnte skiltgjerd­et er sikkert nok.

Ikke kontakt

– Slik jeg har skjønt det holdt vedkommend­e seg fortsatt gjemt da han ble funnet. Det var et vindu på 10–15 minutter der vi rett og slett ikke hadde kontroll på ham.

Omdal har ungdomsenh­eten som ett av sine ansvarsomr­åder. Der er det fire plasser, mens det er ytterliger­e 90 plasser for to andre avdelinger i fengselet.

– Dette er beklagelig og skal ikke kunne skje. Nå må vi se hvilke tiltak som skal settes inn for at dette ikke skal skje igjen, sier Omdal til BT.

Omdal sier at det skal ha gått «stille og rolig for seg» da den innsatte ble funnet.

– Hvor naer var han å kunne ta seg helt ut?

– Det kan jeg dessverre ikke si; det blir bare spekulasjo­ner.

13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død på en gangsti om lag 150 meter fra der hun bodde på Varhaug i Rogaland klokken

03.09 natt til mandag 29. juli. Mandag erkjente 17-åringen straffskyl­d og samtykket til ytterliger­e to uker i varetekt. Motivet bak handlingen er fremdeles ukjent.

Assisteren­de fengselsle­der Per Omdal

 ?? FOTO: OLIVER KLOSTER JORDAL ?? AKSJON: Politiet rykket ut med seks patruljer da meldingen kom om at den drapssikte­de 17-åringen var forsvunnet.
FOTO: OLIVER KLOSTER JORDAL AKSJON: Politiet rykket ut med seks patruljer da meldingen kom om at den drapssikte­de 17-åringen var forsvunnet.
 ?? ARKIVFOTO: GIDSKE STARK ?? HOPPET OVER GJERDET: Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel har høyt sikkerhets­nivå.
ARKIVFOTO: GIDSKE STARK HOPPET OVER GJERDET: Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel har høyt sikkerhets­nivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway