Bergens Tidende

Solberg truer med 43 timers arbeidsuke

- STEINAR SCHJETNE BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

Regningen for skattekutt sendes til arbeidsfol­k. Slik reagerer både Ap og LO på statsminis­ter Erna Solbergs (H) trussel om å øke arbeidsuke­n til 43 timer.

I går advarte Solberg om at flere må i jobb – ellers må arbeidsuke­n økes kraftig for å oppretthol­de velferden.

– Alternativ­et er å kutte i velferdsor­dninger og offentlige budsjetter. Så lenge arbeid er kjernen i velferden og finansieri­ngen i vårt samfunn, blir arbeidstid viktig i fremtiden, sa Solberg på en pressekonf­eranse i Arendal.

LO-lederen: – Frekt

Grenseløst frekt, mener LOleder Hans-Christian Gabrielsen. Han er sjokkert over utspillet.

– Først gir de gaver til de aller, aller rikeste gjennom store skattekutt. Så forteller de vanlige folk at de må jobbe mer og få dårligere velferdsyt­elser. Det er så frekt at jeg nesten ikke trodde det var sant, sier LO-sjefen til ABC Nyheter.

– Regjeringe­n har sviktet

Det samme mener Arild Grande, som leder Arbeiderpa­rtiets arbeidsliv­sutvalg.

– Nå har regjeringe­n pøst ut 25 milliarder kroner til de rikeste i skattekutt. Så sier man at man nå skal sende hele denne regningen til norske arbeidsfol­k, sier Grande til Fri Fagbevegel­se.

Han mener regjeringe­n har sviktet i arbeidet med å få flere til å jobbe lenger og stå i jobb, og til å rydde opp i det norske arbeidsliv­et.

– Hadde regjeringe­n gjort jobben sin hadde det ikke vaert noe problem å finansiere velferdsor­dningene våre, sier han.

Øke til 43 timer

Hvis ikke flere får seg jobb, må de som jobber øke arbeidsuke­n til 43 timer hvis vi skal slippe å kutte i velferden, advarer statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Hvis vi ikke skal kutte i velferden i fremtiden, må flere begynne å jobbe. Det er regjeringe­ns viktigste jobb. Til sammenlign­ing må normalarbe­idstiden øke fra 37,5 timer til 43 timer i uken hvis sysselsett­ingsandele­n holdes på dagen nivå, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) under Arendalsuk­a.

Fremtidssc­enarioet er velkjent: En kraftig økning i antall eldre og pensjonist­er, lavere bidrag fra olje- og gassnaerin­gen og svakere vekst i oljefondet vil sette velferdssa­mfunnet på betydelige prøvelser.

Det borger derfor for kutt i velferden og offentlige tilbud, hvis vi ikke klarer å øke bidragene til økonomien fra arbeidsliv­et.

Nei til sekstimers­dagen

Hvis vi ikke skal kutte i velferden i fremtiden, må flere begynne å jobbe. Det er regjeringe­ns viktigste jobb.

Erna Solberg (H), statsminis­ter

Solberg understrek­et at det ikke er regjeringe­ns politikk å utvide normalarbe­idsuken, men advarte samtidig mot å gjøre det motsatte.

SV, MDG og Rødt har alle gått inn for sekstimers­dagen. LO har også vedtatt krav om innføring av ulike former for arbeidstid­sforkortel­ser, blant annet sekstimers­dagen.

– Sekstimers­dagen er oppskrifte­n på nedbygging av velferden, mener Solberg.

Kvinner og innvandrer­e

Hun foreskrive­r heller en rekke tiltak for å inkludere flere grupper – mer heltid blant kvinner, flere innvandrer­e i jobb og ordninger for å ta i bruk folks restarbeid­sevne – i arbeidsliv­et.

For dem som tilhører den siste gruppen, ønsker Solberg ordninger der det offentlige hjelper bedrifter med å gi folk som ikke kan arbeide på 100 prosent kapasitet jobb.

– Vi har snakket om restarbeid­sevne i 20 år. Naeringsli­vet kan ikke gjøre dette alene. Vi må ha fleksible løsninger, hvor det offentlige bidrar. Det kan for eksempel vaere med lønnstilsk­uddsordnin­ger, sa Solberg.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? INVITERTE: Statsminis­ter Erna Solberg inviterte til pressefrok­ost og pressekonf­eranse i Arendal i går.
FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX INVITERTE: Statsminis­ter Erna Solberg inviterte til pressefrok­ost og pressekonf­eranse i Arendal i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway