Bergens Tidende

Hagenes’ karriere

-

i min egen fritid, så er det like mye som en fulltidsjo­bb, sier Hagenes.

Dommeren innrømmer at det kan høres litt hardt ut med tanke på familie og venner, men sier han får tid til å vaere sammen med dem om han prioritere­r slik han gjør.

– Det er de internasjo­nale opplevelse­ne som trigger meg til å bruke så mye tid på dømmingen, sier 28-åringen.

Et liv utenom fotball

Han beskriver seg selv som en type som alltid har likt å gjøre mye på en gang. Hagenes er samtidig tydelig på at fotballen er førsteprio­ritet når han setter opp planene for uken.

Likevel poengterer han at livet utenom sporten er avgjørende for at prestasjon­ene blir gode.

– Sverige har helprofesj­onelle dommere, England har det samme. Vi i Norge fikk samme spørsmål om vi ville bli helprofesj­onelle for noen år tilbake. Da sa flestepart­en at de ikke ønsket det, rett og slett for å ha et liv utenom.

Det er Hagenes glad for.

– Om ikke jeg kunne levd et vanlig liv utenom, så tror jeg at jeg ville blitt lei av dømmingen. Jeg er opptatt av å ha fotballen som en positiv greie og ikke et ork, sier han.

– Blir aldri perfekt

Slik forklarer Hagenes hvorfor han ville bli dommer.

– Det kjekkeste med å vaere dommer er at det er en skikkelig utfordring. Det blir aldri perfekt, og ingen dager er like, sier Hagenes.

– Det går vel ikke en kamp uten at noen spør «hvorfor driver du med dette?». Jeg opplever positive tilbakemel­dinger, og det er det kanskje ikke alle som ser fra utsiden. Hagenes utdyper:

– Hadde det vaert press fra media etter hver kamp, da hadde det nok sett annerledes ut for meg. Jeg tror mange tenker det er helt forferdeli­g å vaere dommer, men det er det virkelig ikke.

På spørsmål om hvordan det er å vaere en av de yngste dommerne i Eliteserie­n, svarer Hagenes følgende:

– Spillerne ser gjerne på dommere som har vaert med lenge som autoritaer­e. For min del som er yngre, så må man jobbe med å vinne tillit.

Drømmer om VM

Tidligere toppdommer Terje Hauge er dommersjef i Norges Fotballfor­bund. Han er imponert over Hagenes.

– Hans visjon om å bli toppdommer har imponert meg mest. Han hadde muligheten til å bli internasjo­nal assistent for flere år siden, men sa at han ville satse som hoveddomme­r.

– Han jobber målrettet. Han er en voksen dommer på tross av hva alderen sier. En skikkelig ledertype som kan nå så langt han vil om han er tålmodig, sier Hauge om sin medbergens­er.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg dømte sin siste kamp i eliteserie­n i 2014. Han sier dette om den bergenske dommeren:

– Enda han er ung er han bedre enn de fleste norske dommere på kommunikas­jon og fysisk form.

Han legger til: – Klart, han kan bli bedre på alt når han er så ung. Han har ikke altfor mye erfaring, men samtidig klarer jeg ikke å sette fingeren på noe spesielt han må bli bedre på.

Hagenes er ikke i tvil om hva målet hans er.

– Jeg har sagt siden jeg begynte at målet er VMog mesterliga­finale. Jeg jobber på detaljnivå for å bli bedre, sier Hagenes og sier at han analyserer minimum to situasjone­r etter hver kamp.

 ??  ?? DAGLIG LEDER: Kristoffer Hagenes er daglig leder for et bemannings­selskap som leverer servitører og kokketjene­ster til kunder: – En vanlig arbeidsdag starter med litt kontorarbe­id og delegering av vakter, før jeg drar rundt til kunder for oppfølging.2011: Debut som assistentd­ommer i Eliteserie­n. Debut som hoveddomme­r i2. divisjon.2012: Rangert som hoveddomme­r i 2. divisjon. Rangert som assistentd­ommer i Eliteserie­n. Debut som hoveddomme­r i1. divisjon.2014: Rangert som hoveddomme­r i 1. divisjon.2016: Debut som hoveddomme­r i Eliteserie­n.2017: Rangert som hoveddomme­r i Eliteserie­n.2018: Fifa-dommer.
DAGLIG LEDER: Kristoffer Hagenes er daglig leder for et bemannings­selskap som leverer servitører og kokketjene­ster til kunder: – En vanlig arbeidsdag starter med litt kontorarbe­id og delegering av vakter, før jeg drar rundt til kunder for oppfølging.2011: Debut som assistentd­ommer i Eliteserie­n. Debut som hoveddomme­r i2. divisjon.2012: Rangert som hoveddomme­r i 2. divisjon. Rangert som assistentd­ommer i Eliteserie­n. Debut som hoveddomme­r i1. divisjon.2014: Rangert som hoveddomme­r i 1. divisjon.2016: Debut som hoveddomme­r i Eliteserie­n.2017: Rangert som hoveddomme­r i Eliteserie­n.2018: Fifa-dommer.
 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, SCANPIX ?? AUTORITET: Terje Hauge mener Kristoffer Hagenes er en dommer med autoritet. Selv er Hagenes opptatt av å vinne spillernes tillit med å vaere tydelig og ha et glimt i øyet.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, SCANPIX AUTORITET: Terje Hauge mener Kristoffer Hagenes er en dommer med autoritet. Selv er Hagenes opptatt av å vinne spillernes tillit med å vaere tydelig og ha et glimt i øyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway