Bergens Tidende

«Broen»-stjernen skal spille Nikolai Astrup

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Danske Thure Lindhardt har startet innspillin­gen av Pål Øies «Flammen over Jølster» i Førde. – Astrup er utrolig fascineren­de, sier «Broen»stjernen til BT.

Lindhardt har lenge vaert stjerne i Danmark – men ble for alvor kjent i Norge med rollen som politiette­rforsker Henrik Sabroe i de to siste sesongene av «Broen».

– Komplisert finansieri­ng

Nå er han i Førde og Jølster for å spille den voksne kunstneren Nikolai Astrup i Pål Øies dokumentar­drama «Flammen over Jølster», som kommer på kino neste år.

– Øie kontaktet agenten min, og kom så ned til København. I to timer pratet vi om kunst og historie. Jeg hadde faktisk aldri hørt om Astrup før, for han er ikke så veldig kjent i Danmark. Men jeg fikk sett bildene hans og snakket litt med kunstinter­esserte venner. Og ble grepet, sier Lindhardt.

Øie har ambisiøse planer. Han skal filme fire årstider, på steder som Førde, Jølster og Astruptune­t. Budsjettet er på 11,3 millioner kroner, det meste finansiert på Vestlandet. Bergenssel­skapet Handmade Films in Norwegian Woods produserer.

– Vi har jobbet i tre og et halvt år med prosjektet, til dels i tett samarbeid med Kode. Det har vaert komplisert å få finansiert, for vi har stort sett gått til private kilder. Men nå er vi i mål, sier produsent Einar Loftesnes.

– En moderne mann

Lindhardt ryddet i en travel timeplan for å spille den voksne Astrup, som døde i 1928, 47 år gammel.

– Jeg liker å ha det travelt, når det gir mening, «Flammen over Jølster» er meningsful­lt. Privat har jeg ikke TV. Jeg leser bøker. Så jeg ser faktisk sjeldent film, heller ikke dem jeg selv spiller i. Da er det viktig å komme over fascineren­de historier, som denne.

– Hva liker du ved Astrup? – Han er en interessan­t mann. Veldig moderne for sin tid, med en holistisk tankegang – det å se helheten, ikke bare sine egne interesser. Han levde også i pakt med naturen, som mange kan laere noe av. Selv om Astrup kunne bodd i Paris eller andre storbyer, valgte han å bli hjemme, gifte seg og få åtte barn, sier 43-åringen.

Han mener Øie har en filmatisk stil som gjør at man naermest kommer inn i maleriene.

– Det er en spesiell form, med masse stemninger. På «Broen» gikk alt hurtig, med masse dialog. Her er det et helt annet tempo. Øie tar utgangspun­kt i maleriene, og bruker fantasi- rikdommen som ligger der.

– Hvordan er det å spille inn i de omgivelsen­e Astrup faktisk levde?

– Fantastisk. Det gir en egen autentisit­et, sier Lindhardt.

«Broen» åpner dører

Han har gjort mye research hjemme i København for å forstå livet til Astrup.

– Dette er ikke en vanlig kunstnerkl­isje om en fattig kunstner som bor alene i storbyen og prøver å selge kunsten sin. Astrup tok virkelig del i samfunnet. Så filmen handler om en stor kunstner som finner mening i det livet han lever. Det bør andre laere mer av. Derfor tror jeg også historien vil fascinere danskene når den tid kommer, sier Lindhardt.

Han håper også at «Broen» kan hjelpe «Flammen over Jølster» ut i verden.

– «Broen» var et gøy prosjekt. Hjemme i Danmark merker jeg ikke så stor forskjell, for der var jeg kjent fra før. Men i resten av Skandinavi­a, og saerlig i England, har interessen økt merkbart. Det jeg glad for, sier Lindhardt.

 ?? BEGGE FOTO: POUL IVERSEN, HANDMADE FILMS IN NORWEGIAN WOODS ?? JØLSTER: Fotograf Sjur Aarthun og regissør Pål Øie (til høyre) fester Thure Lindhardt til film.
BEGGE FOTO: POUL IVERSEN, HANDMADE FILMS IN NORWEGIAN WOODS JØLSTER: Fotograf Sjur Aarthun og regissør Pål Øie (til høyre) fester Thure Lindhardt til film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway