Bergens Tidende

Fotgjenger­e jages bort

-

Gå en tur mens du ennå har sjansen.

ta hensyn til hverandre. I hvert fall må man gjøre det klart at dette ikke lenger vil gjelde gående og joggende.

Sykkel- og gangveiene blir nemlig snart overtatt av folk på elektriske skateboard, ståhjul, Segway og andre summende kjøretøy. Hva kan gå galt, egentlig?

Først og fremst må det vaere lov å minne om at folk har vaert fornøyd med å gå. Det var tross alt den eneste måten i noen igjen. Studentbol­igene er der for å sikre at studentene har et sted å komme hjem til hvor de trives, til en pris som ikke ruinerer dem.

Én av tre studenter er i en økonomisk sårbar situasjon. Norske studenter går med 4600 kroner i minus hver måned, ifølge NSOs studentbud­sjett. Studentene­s største utgiftspos­t er bolig, og tilgang på rimelige studentbol­iger er derfor et av de viktigste verktøyene for å sikre en baerekraft­ig studentøko­nomi.

DET ER IKKE BARE STUDENTENE som tjener på flere studentbol­iger. Nesten alle tilflytted­e studenter i Bergen bosetter seg enten i sentrum eller naer utdannings­institusjo­nen. hundre tusen år, men på et eller annet tidspunkt ble dessverre hjulet oppfunnet. Det måtte jo komme, men det har ført til feil fokus hos en del oppfinnere og utviklere. For skulle ikke vi nå etter hvert reise rundt i flygebiler eller fly av gårde med sånn jetmotor-ryggsekk?

I FILMER, BØKER og tegneserie­r om fremtiden har jeg aldri sett at verden har blitt overtatt Men studentene har kun tilgang på cirka 200 studentbol­iger i sentrum. Faerre studentbol­iger gir økt press på privatmark­edet. Saerlig på de rimeligste boligene presses prisene opp. Det går ut over dem med lav kjøpekraft. Studentbol­iger er derfor et viktig prisregule­rende verktøy, som tjener hele samfunnet.

FOR Å FUNGERE SOM EN EFFEKTIV prisregula­tor, må de bygges der presset på markedet er størst, det vil si i sentrum og i naerheten av utdannings­institusjo­nene.

En god start vil vaere Grønneviks­øren 2, en tomt som eies av kommunen og som i dag huser et tomt skur. Tomten er større enn tomten til Grønneviks­øren, som i dag av bakkekjøre­nde elektriske mopeder. Men det er jo det som skjer. Og hvor er trafikkreg­lene og tilrettele­ggingen? Det er prøving og feiling som tydeligvis gjelder. Lykke til med det!

Hvis du snakker med Statens vegvesen, kan de gi en klar definisjon av hva et kjøretøy er. Det er ikke lenge siden jeg leste en ekspertkom­mentar om elsykler som ble markedsfør­t som helt rå sykler. Vegvesenet rommer over 700 studentbol­iger. Her ligger det et stort potential.

Videre må dispensasj­onsreglene for studentbol­iger, som tillater boliger under 35 kvadratmet­er, bestå. Hvis denne fjernes, vil det bli umulig å bygge nye studentbol­iger i Bergen, og kommunens mål om 30 prosent dekningsgr­ad blir lite annet enn et luftslott.

Bergen kommune er ambisiøse i målsetting­er og visjoner for studentber­gen. Det jeg lurer på, er hvordan de har tenkt å følge opp ambisjonen­e. For akkurat nå er vi ikke engang halvveis.

Slik boligmarke­det er nå, blir det første møtet med livet som student tøft for mange.

 ?? FOTO: NIKITA SOLENOV ?? GOD START: Studentbol­igene må bygges der presset er størst, i sentrum og i naerheten av utdannings­institusjo­nene. En god start vil vaere Grønneviks­øren 2, nabotomten til dagens studentbol­iger, skriver innsender.
FOTO: NIKITA SOLENOV GOD START: Studentbol­igene må bygges der presset er størst, i sentrum og i naerheten av utdannings­institusjo­nene. En god start vil vaere Grønneviks­øren 2, nabotomten til dagens studentbol­iger, skriver innsender.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway