Bergens Tidende

– Han var lynkjapp og stille, det kom helt ut av det blå

– Vi skal gå gjennom alle overvåknin­gsbilder for å få et nøyaktig bilde av hva som faktisk skjedde, sier assisteren­de fengselsle­der Per Omdal. Mandag gikk larmen.

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY foto MARITA AAREKOL

Sent mandag ettermidda­g skjedde det som ikke skal skje i et fengsel.

Det som skulle bli en helt vanlig tur ut i luftegårde­n endte med rømningsal­arm, storutrykn­ing fra politiet og full leteaksjon i Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel.

Den drapssikte­de 17-åringen i Varhaug-saken, som har tilstått å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård, var plutselig sporløst borte.

Ansatte hadde fulgt 17-åringen ut i luftegårde­n for å trekke frisk luft.

– Han var lynkjapp og stille. Det kom helt ut av det blå. Plutselig var han bare borte, forteller Per Omdal, assisteren­de fengselsle­der i Bjørgvin fengsel.

– Dette skal bare ikke skje

Fengselsbe­tjentene skal ha holdt seg i naerheten av gutten, akkurat slik rutinene sier. I løpet av et kort øyeblikk kom han seg unna.

eGutten klatret over et glatt gjerde som var hele 3,5 meter høyt, et gjerde ingen har forsøkt å klatre over før, ifølge Omdal. Så beveget han seg et lite stykke til en annen del av luftegårde­n.

Fengselsbe­tjentene slo alarm så snart de oppdaget at gutten var borte. Flere ansatte kom løpende til for å lete, men de fant ikke 17-åringen med en gang, og fryktet han hadde klart å rømme.

Politiet ble varslet, og telefonen ringte hos assisteren­de fengselsle­der.

– Det gikk mange tanker igjennom hodet. Dette skal bare ikke skje, sier han i dag.

Tøft for de ansatte

De ansatte fortsatte å lete rundt uteområdet. Etter rundt 10–15 minutters intens leting fant de ham. Gutten var da helt rolig, sier Omdal.

De ansatte har foreløpig ikke fått svar på hvorfor han klatret over gjerdet.

– Det er ingenting som tilsier at det var et reelt rømningsfo­rsøk, sier han.

Episoden har vaert tøff for de ansatte, sier Omdal.

– Dette skjedde samme dag som det var en markering for den avdøde jenten på Varhaug. Vi tenker på belastning­en for de pårørende i denne saken. Kombinasjo­nen var veldig uheldig, sier Omdal.

Norges farligste barn

Inne i den spesialinn­redede bygningen, soner fire av Norges farligste barn.

Disse ungdommene er: JENTE, 16 ÅR: Dømt til elleve års fengsel for drap og drapsforsø­k. I 2017 gikk jenten inn på Sørlandsse­nteret med en kokkekniv i hånden. Jenten, som da var 15 år, knivstakk og drepte 17 år gamle Marie Skuland. 24 år gamle Christine Aaneland ble også knivstukke­t og kritisk skadet.

GUTT, 17 ÅR: Dømt til elleve års fengsel for dobbeltdra­p. Gutten, som da var 15 år, knivdrepte Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansa­nd i 2016. Gutten utførte dobbeltdra­pene da han gikk i 10. klasse og har ifølge NRK fullført ungdomssko­len på Bjørgvin.

GUTT, 17 ÅR: Sitter i varetekt. Gutten har erkjent drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i Rogaland. 13-åringen var på vei hjem fra en kamerat da hun forsvant om kvelden søn-

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: GIDSKE STARK ?? GJERDE: 17-åringen klatret over dette spesielle gjerdet, som er 3,5 meter høyt. Gutten skal ha tatt seg over helt inne langs husveggen.
ARKIVFOTO: GIDSKE STARK GJERDE: 17-åringen klatret over dette spesielle gjerdet, som er 3,5 meter høyt. Gutten skal ha tatt seg over helt inne langs husveggen.
 ??  ?? LETEAKSJON: Mandag fikk Per Omdal, assisteren­de fengselsle­der i Bjørgvin fengsel, beskjed om at en 17-åring kun
LETEAKSJON: Mandag fikk Per Omdal, assisteren­de fengselsle­der i Bjørgvin fengsel, beskjed om at en 17-åring kun

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway