Bergens Tidende

Jernbaneve­to er et verdispørs­mål

- KATHRINE KLEVELAND

Knut Arild Hareide (KrF) vil styrke tilliten til EØS. Da må partiet bruke vetoretten mot EUs jernbanepa­kke.

Leder i Nei til EU obligatori­sk på permanent basis. Ikke mindre viktig er at den øverste sikkerhets­myndighete­n ikke lenger vil vaere de nasjonale jernbaneti­lsyn, men EUs jernbaneby­rå ERA og EU-domstolen. Strenge norske sikkerhets­krav kan stå for fall. Enkelte norske jernbanest­rekninger har stigninger og vinterforh­old som fordrer sikkerhet av et helt annet format enn EUs minstestan­darder.

Stortinget står kort sagt i fare for å frasi seg retten til å styre norsk jernbanepo­litikk. Skulle våre folkevalgt­e på et seinere tidspunkt finne på å reversere eller modifisere jernbanere­formen, vil de måtte bryte EØS-avtalen eller kreve at den sies opp.

Departemen­tet medgir at «forordning­en innebaerer formell overføring av forvaltnin­gsmyndighe­t som i dag tilligger Statens Jernbaneti­lsyn til ERA». Likevel legger departemen­tet skjønnsmes­sig til grunn at suverenite­tsavståels­en er «lite inngripend­e» og bare krever alminnelig flertall i Stortinget.

DET BURDE VAERE OPPLAGT at Stortinget behandler saken etter Grunnloven­s § 115 når norske myndighete­r avgir suverenite­t til et EU-organ. Her er det dessuten tale om et brudd med to-pilarprins­ippet i EØS, altså at myndighets­overføring aldri skal skje direkte til EU, men via EØS-kontrollin­stansene ESA og EFTA-domstolen.

EØS-avtalens troverdigh­et avhenger av at to-pilarsyste­met fungerer, at reservasjo­nsretten er reell og at Grunnloven­s bestemmels­er om suverenite­tsvern blir respektert. KrF må nå kjenne sin besøkelses­tid. Det står om verdier som styringsre­tten over og sikkerhete­n på norsk jernbane.

KrF må nå kjenne sin besøkelses­tid. Det står om verdier som styringsre­tten over og sikkerhete­n på norsk jernbane,

skriver innsender.

 ?? FOTO: HELGE SUNDE ??
FOTO: HELGE SUNDE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway