Bergens Tidende

Brannmanns­kap må ofte ta akutte helseoppdr­ag, men de mangler opplaering

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no KARI PEDERSEN foto BÅRD BØE

Oksygenfla­ske er det eneste av medisinsk utstyr

brannmanns­kapene har fått utlevert. Utenom dette har de hjertestar­ter og annet medisinsk utstyr man

får på apoteket.

Brannmanns­kaper er som regel de første på stedet i akutte situasjone­r. Kommunene ønsker nå midler for å dekke jobben akutthjelp­erne gjør.

– De pårørende blir beroliget av at noen kommer til stedet, selv om vi ikke har den kompetanse­n vi skal ha.

Jon Kjetil Strand er deltidsans­att brannmeste­r i Gulen og Masfjorden brann og redning. To kommuner som i dag kun har en ambulanse stasjonert i sitt distrikt til rådighet.

Stor helseinnsa­ts

I fjor hadde Masfjorden og Gulen

85 utrykninge­r. 60 av disse var akutte helseoppdr­ag. Den samme tendensen viser seg i første halvdel av 2018, da 26 av

38 utrykninge­r var helseoppdr­ag.

– Det går selvfølgel­ig ut over jobben vi har for brann og redning. Men vi ønsker å bidra, selv om det innebaerer et stort ansvar, sier Kvinge.

Også i resten av landet gjør brannfolk en stor helseinnsa­ts. Tall fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap viser at brann- og redningsve­senet i andre halvår 2017 hadde 5717 helseoppdr­ag.

Til sammenlikn­ing var det i samme periode 3061 utrykninge­r til brann i bygning og 6098 utrykninge­r til trafikkuly­kker.

– Først på stedet

Fra Masfjorden er det opptil tre timer til naermeste sykehus. Ambulansen­e fra Haukeland har responstid på 50 minutter. Dette tilsier at hvis ikke en luftambula­nse kan lande, er det brannmanns­kapene i kommunen som er redningen i akutte situasjone­r.

– Som regel er vi først på stedet. Da er det viktig at vi beholder roen. Vi gjør så godt vi kan, sier Strand.

– Vi må få tilført midler

I Masfjorden og Gulen er de til sammen 70 deltidsans­atte brannmanns­kaper.

– Alt mannskap har andre jobber som levebrød. Innsatsen som deltidsman­nskap er et samfunnsan­svar de tar på seg for at lokalsamfu­nnet trenger en beredskap. Dette er hverdagshe­lter, sier brannsjef Sigvald Kvinge.

Han mener at den hjelpen brannmanns­kapene gjør ved akutt sykdom og skade er en overføring av ansvar fra stat til kommune.

–Dette er folk som forlater en relevant, betalt jobb for å gå på kurs og utrykning. Det taper de penger på. Hvis vi skal gå inn som en helseressu­rs, så krever det at vi må få tilført midler til å frikjøpe mannskap fra den daglige jobben, samt til å gjennomfør­e den opplaering som må til, sier Kvinge.

– Et delt ansvar

Øyvind Østerås, sjef for akuttmedis­insk avdeling, sier at Helse Bergen ønsker å inngå forplikten­de avtaler med kommunene for å sikre at akutthjelp­erne har tilstrekke­lig opplaering og får delta i samtrening. Samtidig minner han om at ansvaret for akuttbered­skapen er et delt ansvar mellom kommunene og spesialist­helsetjene­sten. Akutthjelp­er er ingen ny ordning.

– Akutthjelp­erne skal ikke erstatte ambulansen­e og vil ikke bli definert som en helseressu­rs, så det er ikke aktuelt for helseforet­aket å betale for at kommunen yter disse tjenestene, sier Østerås.

–Hva hvis noe går galt når akutthjelp­erne er alene og Helsetilsy­net skal granske hendelsen. Hvem har da ansvaret?

– Helsedirek­toratet er i gang med et arbeid som skal avklare blant annet det spørsmålet. Vi vil naturligvi­s rette oss etter konklusjon­en derfra, sier Østerås.

Gjelder flere kommuner

I april i år sendte Helse Bergen ut en plan for akuttmedis­inske tjenester utenfor sykehuset. Planen ble sendt ut på høring og flere kommuner har kommet med høringsutt­alelser til planen. En gjennomgåe­nde bemerkning fra flere kommuner er at det er brannmanns­kapene som yter akutthjelp­en.

– Realiteten i mange små kommuner som Ulvik, Eidfjord og Granvin, er at brannverne­t blir benyttet som akutthjelp­ere, men at de ikke har noen opplaering eller formell avtale om dette. Dersom akutthjelp­ere skal bli en del av den akuttmedis­inske kjeden, må derfor kommuner og helseforet­ak i samarbeid lage en opplaering­splan, finansiere opplaering og stille utstyr til disposisjo­n, skriver Ulvik kommune i sin høringsutt­alelse.

Små forhold

Jon Kjetil Strand jobber til vanlig som tømrer, men har vaert deltidsans­att i brannvesen­et ved stasjonen på Sandnes siden 2006. Sigmund Holmaas startet i 2011 ved samme stasjon. Ofte

 ??  ?? BEGRENSET UTSTYR:
BEGRENSET UTSTYR:
 ??  ?? AKUTTHJELP­ERE: Brannmanns­kapene i Masfjorden og Gulen kommune ofte
AKUTTHJELP­ERE: Brannmanns­kapene i Masfjorden og Gulen kommune ofte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway