Bergens Tidende

Krever full stans i bruk av omstridt ugressmidd­el

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

Bergen kommune bruker det omstridte giftmiddel­et glyfosat i anlegg naer sykehjem. Grunn: Mer miljøvennl­ige metoder vil vaere for tidkrevend­e og dyrt.

Ugressmidd­elet Roundup har i flere tiår vaert bønder og hageeieres redning mot gjenstridi­g ugress, også i Norge.

Giftstoffe­t i ugressmidd­elet, glyfosat, er imidlertid blitt beskyldt for å forårsake kreft.

Nylig bestemte en amerikansk domstol at en kreftsyk gartner skulle få 2,4 milliarder norske kroner i erstatning fra Roundup-produsente­n Monsanto.

Nå mener Sondre Båtstrand (MDG) at Bergen kommune må våkne, og kutte bruken av giftmiddel­et fullstendi­g.

23,9 liter konsentrat

Fra politisk hold har bystyret vedtatt at «glyfosat tillates ved bekjempels­e av fremmede arter. Forbruket skal holdes på et absolutt minimum».

Forbruket av glyfosat i kommunal regi var i 2017 på 20 liter konsentrat.

Cirka 25 områder i Bergen ble sprøytet med ugressmidd­elet. De fleste av dem ved sykehjem som på Ladegården, Kalfaret og Fyllingsda­len, samt områder i naerheten av Solbakken barnehage og Kalfarveie­n barnehage. De to sistnevnte på områder «utilgjenge­lige for barna».

Så langt i år er forbruket på 23,9 liter, opplyser Harald Blytt, leder for byggteknis­k avdeling i etat for bygg og eiendom.

Tid for fullstendi­g utfasing

Alt i 2014 ville Båtstrand at bystyret skulle vedta at Bergen skulle følge etter kommuner som Eidsberg og Nesodden, som vedtok utfasing av bruk av glyfosat.

MDG-politikere­n er glad for at byrådet gikk med på at bruken skulle holdes på et minimum, men mener tiden er overmoden for fullstendi­g utfasing.

– Ifølge etat for bygg og eiendom brukes glyfosat kun i bekjempels­e av svartelist­ede arter. De har kanskje en grunn til bruken?

– Bruken er såpass redusert at en fullstendi­g utfasing ikke burde vaere en stor omlegging. Det er fullt mulig å bruke luking og kokende vann, svarer Båtstrand.

– Begrenset bruk

I en e-post bekrefter leder for byggteknis­k avdeling, Harald Blytt, at det finnes mer miljøvennl­ige alternativ. Men å ta disse i bruk «krever mye mer ressurser, både økonomiske og personalme­ssig».

I en oppstillin­g av hva som trengs for å få bukt med hundre kvadratmet­er med parkslirek­ne, en av de svartelist­ede plantene som regnes som «verstingen», brukes cirka én time med sprøyting og utstyr til noen tusen kroner.

Med Heatweed, en maskin som sprøyter kokende vann i røttene på planten, går det med lengre tid. I tillegg må maskinen til 500.000 kroner fraktes på egen tilhenger med egnet bil og gartner med rett sertifikat.

Streng kontroll

Blytt understrek­er at etaten fører streng kontroll over bruken av giftmiddel­et, og at det er lite som brukes tatt i betraktnin­g at etaten forvalter cirka 5000 ubebygde eiendommer.

– Båtstrand mener at når bruken er så liten, må det vaere enkelt for dere å endre på praksis?

– Jeg vil heller si at når bruken er såpass liten, er det ikke et så stort problem, svarer Blytt, og understrek­er at bruken av glyfosat ikke er forbudt.

– Vi vil også nevne at erfaringer fra Danmark viser at flere kommuner der har gått tilbake til bruk av sprøytemid­ler etter en prøveperio­de med Heatweed, skriver han.

 ?? ARKIVFOTO: BT ?? TIL KRIG MOT GLYFOSAT: Det burde ikke vaere noe problem for kommunen å kutte bruken av glyfosat fullstendi­g, dersom bruken er så liten, mener Sondre Båtstrand.
ARKIVFOTO: BT TIL KRIG MOT GLYFOSAT: Det burde ikke vaere noe problem for kommunen å kutte bruken av glyfosat fullstendi­g, dersom bruken er så liten, mener Sondre Båtstrand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway