Bergens Tidende

Derfor brenner det ofte i Sverige rundt skolestart

-

Brennende biler i svenske gettoområd­er er blitt et tilbakeven­dende syn i august. Men hvorfor brenner bilene i Sverige og hva har det egentlig å gjøre med skolestart?

Også politiet gjør samme analyse om nettopp tiden på året:

– Bilbranner, skolebrann­er og trakasseri­ng av «blålyspers­onell» er ikke noe nytt fenomen. Det har en tendens til å øke i forbindels­e med skoleavslu­tning, skolestart og vintertid når pyroteknik­k selges, skriver Emil Eisersjö, enhetssjef for etterforsk­ningsenhet­en ved Nationella Operativa Avdelninge­n (NOA) i en pressemeld­ing.

Svensk fenomen

At dette er et svensk fenomen, er ikke en helt gal vurdering, mener John Östh, samfunnsge­ograf ved Uppsala universite­t, som har studert bilbranner i flere vendinger.

–Det er blitt en enkel måte å få oppmerksom­het på eller gi uttrykk for sinne i utsatte områder her i Sverige. Og det inspirerer andre. Jeg er sikker på at hvis man ser på Danmark eller Norge så finnes det en type vandalisme og kriminalit­et som et typisk for det landet, sier han.

I juni i år ble for øvrig 13 biler brent på én natt på Ishøj på Københavns Vestegn. Det skriver danske TV 2.

Capones Chicago

At det brenner i utsatte områder eller gettoområd­er er på ingen måte noe nytt. Johan Östh ser så langt tilbake som til 1920- og 1930-årene i Chicago, hvor Al Capone styrte byen mens innbyggern­e led under Den store depresjone­n. Der så man lignende opptøyer som i de svenske gettoområd­ene, Husby i 2016 og Rosengård i 2008.

– Det handler om utsatte områder med høy grad av segregerin­g, arbeidsløs­het og manglende framtidshå­p, hvor primaert unge menn vokser opp med svaert svak intellektu­ell kapital og med kriminalit­eten tett på.

Bilbranner er et effektivt våpen – det er ekstremt visuelt, det er nokså lett å begynne med og det er også lett å slippe unna med. Det er også forholdsvi­s lett å måle for en forsker, mener Johan Östh. Bilbranner er imidlertid bare en synlig del av noe større som ikke lar seg måle, også fordi det ikke rapportere­s på samme måte: en ødelagt bussholdep­lass, en kjellerbra­nn, graffiti på skolen eller ødelagte vinduer på samfunnshu­set. Alt er tegn på at en bydel har ungdom med problemer som ødelegger – i samme bydel hvor de bor.

Og det er en annen ting som kan vaere vanskelig å forstå: hvis man vil vise sin frustrasjo­n over samfunnet, hvorfor brenne bilene til naboene sine? Hvorfor ikke dra til mer velstående områder og brenne noe der? Det er Johan Östh og to kolleger i ferd med å undersøke ved å følge mobiltelef­onene til en gruppe innbyggere i et av disse områdene.

Lever i området

– Mennesker i disse utsatte områdene beveger seg sjeldent saerlig langt vekk. De lever livene sine i området og det er også der de begår kriminalit­et. Der er de trygge, kjenner alle snarveier og har venner som kan hjelpe dem.

I motsetning til hva man skulle tro, er antallet bilbranner faktisk fallende i Sverige. Det toppet seg i 2008–2009, saerlig i Malmö, hvor man også satte biler i brann ved sammenstøt med politiet. Senere har Räddningst­jänsten i Region Syd satset massivt på forebyggen­de arbeid. Ved å besøke skoler og banke på hos familier i boligområd­et, har man ifølge Nicklas Guldåker redusert andelen påsatte branner.

– Vi har for eksempel hatt store problemer med skolebrann­er, og der har man ved hjelp av både ny teknologi og ved å skape relasjoner mellom skolen og lokalsamfu­nnet forhindret nye branner, sier han.

Selv med forebyggen­de arbeid, kan det likevel forekomme en plutselig bølge med branner som raskt sprer seg og inspirerer andre.

Vanskelig å spå

– Det er vanskelig å si hvorfor slike bølger oppstår og de er vanskelige å forutsi, men det kan vaere alt fra ren provokasjo­n til forsikring­ssvindel, sier han.

At svenskene likevel forholder seg rolig, tror både Nicklas Guldåker og Johan Östh har å gjøre med hvilke områder det skjer i, neppe hvor de fleste politikern­e og journalist­ene bor. Samtidig viser denne ukens hendelser at det ligger politisk sprengstof­f i påsatte bilbranner.

– Det var ingen tvil om at politikern­e var sinte og ga klar beskjed til gjerningsm­ennene. Men så er det jo også valgkamp, sier Johan Östh.

John Östh, samfunnsge­ograf ved Uppsala universite­t

 ?? FOTO: ADAM IHSE, TT NYHETSBYRÅ­N ?? UTBRENT: Naermere 100 biler ble påtent av maskerte ungdommer på forskjelli­ge steder i Sverige mandag kveld.
FOTO: ADAM IHSE, TT NYHETSBYRÅ­N UTBRENT: Naermere 100 biler ble påtent av maskerte ungdommer på forskjelli­ge steder i Sverige mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway