Bergens Tidende

Kulturbyen­s unoter

-

VI BERGENSERE liker å skryte av at byen har Norges beste musikkmilj­ø. Derfor er det illevarsle­nde når tre konsertsce­ner stenger dørene omtrent samtidig. At velkjente steder som Garage, Chagall og Klubb Kok forsvinner, gir grunn til bekymring for talentutvi­klingen og publikumst­ilbudet. Skal Bergen oppretthol­de sin status som best på alt fra pop til hiphop, trengs flere lavterskel spillested­er.

STENGINGEN AV Garage og Chagall er typiske eksempler på konflikter som kan oppstå mellom idealistis­ke konsertarr­angører på den ene siden, og huseier med behov for forutsigba­r økonomi på den andre.

Å drive konsertsce­ne er sjelden lukrativt, det er mange uerfarne og uskolerte i bransjen, og de snakker sjelden samme økonom-språk som huseierne.

DET ER MORALISTIS­K å kreve at huseierne skal naerme seg arrangøren­e i idealisme. Men resultatet av kortsiktig søkelys på lønnsomhet er at deler av Bergen sentrum i dag er dominert av hurtigmatk­jeder og kiosker.

Den lettvinte kommersial­iseringen av byen er tragisk. Kioskene skaper ikke kultur, identitet og tilhørighe­t, men mer forsøpling og utvanning av bykjernens saerpreg. Her har huseierne et betydelig ansvar.

Sentrum trenger virkelig ikke flere fyllstasjo­ner som 7-Eleven, Deli de Luca, døgnåpne Bunnpris-butikker og liknende, der det kunne vaert arenaer for musikk og annen kulturvirk­somhet.

BERGEN KOMMUNE er i ferd med å utarbeide en ny Kulturaren­aplan for årene 2019 til 2030, og høringsfri­sten går ut den 29. august.

Det er fare for at småscenene ikke vil få saerlig drahjelp i planen. Køen av store og tunge institusjo­ner som har behov for mer plass, er lang. Scenekunst­huset i Sentralbad­et og kulturhuse­ne i Åsane og Fyllingsda­len er blant de kostbare prosjekten­e.

Det bør uansett ikke vaere det offentlige­s ansvar å lage arenaer for ung og oppegående musikk. Entusiaste­r og private må ta på seg store deler av jobben.

Det er moralistis­k å kreve at huseierne skal naerme seg arrangøren­e i idealisme.

TALENTFULL­E kunstnere og musikere med sterkt uttrykksbe­hov vil alltid finne arenaer å spille på. Men selvbeviss­te scener med tydelig profil vil alltid vaere viktig for samarbeid og utvikling i musikkbran­sjen og for profilerin­gen av byen.

Bergen trenger et møtested der kulturbevi­sste huseiere og profesjone­lt innstilte arrangører kan diskutere og etablere konsertsce­ner med solide økonomiske rammer og større tillit.

Forhåpentl­ig kan bransjeorg­anisasjone­n Brak og Bergen Naeringsrå­d se dette som en spennende oppgave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway