Bergens Tidende

Varsler kamp mot sjødeponi

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no foto JANNICA LUOTO

De enorme steinmasse­ne fra gigantpros­jektet Arna-Stanghelle kan bli dumpet i fjorden mellom Osterøy og Vaksdal. – En katastrofa­l løsning, mener Natur og Ungdom.

Prosjektet overgår både Laerdalstu­nnelen og den nye undersjøis­ke tunnelen under Boknafjord­en i omfang.

95 prosent i tunnel

Naermere 30 kilometer ny vei og 28 kilometer ny jernbane planlegges det for mellom Arna og Stanghelle. Av dette vil 95 prosent gå i tunnel.

Det skaper en gigantisk utfordring: Hvor skal en gjøre av all steinen?

Statens vegvesens mål er å bruke steinen til samfunnsny­ttige formål. Det er imidlertid lettere sagt enn gjort.

I planprogra­mmet som i sommer har vaert ute på høring, er de tydelige på at dersom en ikke klarer dette så er «trolig sjødeponi det mest aktuelle».

Frykter katastrofe

Utsagnet har fått Natur og Ungdom til å se rødt.

I en fersk høringsutt­alelse omtaler de sjødeponi som «en billig, korttenkt løsning som kan få katastrofa­le konsekvens­er.»

– Å dumpe all denne steinen i fjorden burde ikke vaert et alternativ en gang. Dette vil ødelegge livet på bunnen i flere hundre år, sier Vilja Helle Bøyum, leder for Hordaland Natur og Ungdom.

– Minst skadelig

Sammen med Sofia Frogoudaki­s, lokallagsl­eder for Natur og Ungdom i Bergen, står hun på Osterøybru­a og ser innover mot Sørfjorden og Veafjorden.

Det er her Statens vegvesen vurderer å dumpe deler av de rundt elleve millioner kubikkmete­r stein som vil bli sprengt ut når prosjektet kommer i gang.

– Hvis en skal deponere det i sjøen, er det minst skadelig å gjøre det mellom Vaksdal og Stanghelle i Sørfjorden. Det viser den foreløpige konklusjon­en, sier Olav Lofthus i Statens vegvesen.

– Unik fauna

Går det som regjerings­partiene har lovet, vil første byggetrinn av prosjektet, en firefelts motorvei mellom Arna og Trengereid, påbegynnes i 2022.

Tiden er knapp, og det jobbes på høygir for å komme i mål. Denne sommeren har Statens vegvesen og Bane Nor hatt planprogra­mmet (se faktaboks) ute på høring.

I mange av høringssva­rene er håndtering­en av steinmasse­ne et hovedtema.

«Det en for all del må unngå er et såkalt massedepon­i i fjordene,» skriver blant annet Osterøy Industrila­g.

– Faunaen i disse fjordene er helt unik, sier Sofia Frogoudaki­s, lokallagsl­eder i Bergen.

Hun støtter seg på en rapport fra konsulents­elskapet Rådgivende Biologer, og viser blant annet til at Veafjorden er en nasjonal laksefjord, samt et viktig gyteområde for torsken.

Ute av syne

– Mange av de stedene de har tenkt å deponere stein langs land, er trange laksevandr­ingsområde­r. Det kan gå hardt ut over laksebesta­nden hvis det skjer noe her, sier Vilje Hella Bøyum.

– Hva hvis en ikke klarer å bli kvitt steinen?

– Da må en utrede videre. Naturen og livet på bunnen kommer kanskje aldri tilbake. En må vaere tålmodig til en finner andre løsninger.

– Det er mange ulemper med å bruke steinen på land. Du kommer blant annet borti myrog vannproble­matikk, opplyser Olav Lofthus, senioringe­niør i Statens vegvesen.

– Foreløpige tall viser at det vil bli tatt ut cirka elleve millioner kubikkmete­r stein. Du skal finne mange gode formål på land for å nå det tallet, ifølge Lofthus.

Veldig skeptisk

Mest behjelpeli­g har Vaksdal kommune vaert.

I en utredning foreslår de tiltak til rundt 30 millioner kubikkmete­r stein. 20 av disse er imidlertid foreslått plassert i Raudskredd­alen – et grisgrendt, avsideslig­gende dalføre i retning Bergsdalen uten skikkelig vei.

– Transporta­vstand er et sentralt tema for oss, sier Lofthus.

Tid betyr nemlig økte kostnader – noe samferdsel­sministere­n har gitt klar beskjed om at han ikke vil ha.

Lofthus forteller at de i forbindels­e med regulering­sarbeidet vil jobbe videre med å finne samfunnsny­ttige formål til steinen.

– Deponi i sjø er som sagt siste utvei, presiserer han.

Veldig skeptisk

Vaksdal-ordfører Eirik Haga (Ap) tror imidlertid ikke en kommer unna å dumpe deler av steinen i fjorden.

– Hva tenker du om å dumpe steinen i sjøen?

– Jeg er veldig skeptisk. Hele Osterfjord­bassenget er en nasjonal lakseelv. Vi bør kanskje heller bruke noen ekstra kroner på å kjøre steinen vekk, mener Haga.

 ??  ?? I FLERE HUNDRE ÅR: – Å dumpe all denne steinen i fjorden burde ikke vaert et alternativ en gang, sier Vilja Helle Bøyum (til h.), leder for Hordaland Natur og Ungdom. Her, sammen med Sofia Frogoudaki­s fra Natur og Ungdom, står hun ved Osterøybru­a og ser innover mot Sørfjorden og Veafjorden.
I FLERE HUNDRE ÅR: – Å dumpe all denne steinen i fjorden burde ikke vaert et alternativ en gang, sier Vilja Helle Bøyum (til h.), leder for Hordaland Natur og Ungdom. Her, sammen med Sofia Frogoudaki­s fra Natur og Ungdom, står hun ved Osterøybru­a og ser innover mot Sørfjorden og Veafjorden.
 ??  ?? KJEMPER IMOT: Vilja Hella Bøyum og Sofia Frogoudaki­s er sterkt imot å plassere steinen i fjorden.
KJEMPER IMOT: Vilja Hella Bøyum og Sofia Frogoudaki­s er sterkt imot å plassere steinen i fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway