Bergens Tidende

Ordførerop­prør mot fergedrift­en

Kutt i avganger, høyere priser og lavere bemanning kan bli den nye hverdagen for fylkets ferger. – Hordaland fylkeskomm­une har vist seg å vaere uskikket til å drifte ferger, mener ordfører Kåre Martin Kleppe.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

eHordaland­s mange fergesamba­nd er viktige for naeringsli­v og pendlere bosatt i distrikten­e, men den siste tiden har det vaert skjaer i sjøen for rutene.

To timer tidligere

I sommer sendte Skyss på vegne av fylkeskomm­unen en e-post til fergeopera­tørene, der det står at det trengs vesentlige kostnadsku­tt i 2019-budsjettet.

Det vil kunne føre til reduserte avganger, og Skyss foreslår selv å kutte kveldens siste tur.

Konsekvens­en kan eksempelvi­s bli at siste ferge fra Halhjem til Våge får avreise klokken 21.05, nesten to timer tidligere enn i dag.

– Fergetilbu­det er allerede dårligere enn på 80-tallet. I tillegg er administra­sjonen i fylket så vågale at de foreslår kutt i rutene, som vil gjøre muligheten til å forflytte seg dårligere, sier Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe (H).

I Tysnes er flere pendlere og reisende avhengige av denne ruten, og ordføreren mener disse ikke blir nok ivaretatt.

– Toskete

Helga Irene Pettersen (43) og datteren Kristine (14) tar fergen flere ganger i måneden. For dem er overfarten fra Halhjem en viktig hovedvei.

– Et kutt vil ha mye å si for oss. Det er tragisk hvis den siste fergen går tidlig, for det er langt å kjøre rundt, sier hun.

Hun forteller at det vil bli vanskelig å delta på noe som skjer på ettermidda­gen i Bergen, dersom den siste ruteavgang­en kuttes.

– Toskete

Også Jon Ingvar Skjolde (51) fra Onarheim i Tysnes er kritisk til forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway