Bergens Tidende

Når barna havner midt i foreldrekr­igen

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto BÅRD BØE

Det tok flere år før fastlege Eivind Meland våget å stille kritiske spørsmål til pasienter som anklaget eksene sine.

– Jeg har sett veldig mye smerte og skade hos barn som blir trukket inn i konflikter mellom foreldrene sine etter en skilsmisse, sier Eivind Meland.

Han er fastlege og professor emeritus ved Universite­tet i Bergen. I en årrekke har han vaert opptatt av fenomenet «foreldrefr­emmedgjøri­ng». Dette oppstår når foreldre misbruker barnas tillit til å skape et fiendebild­e av den andre forelderen etter en skilsmisse.

Når voksne snakker stygt om eksen sin og tvinger barnet til å ta stilling i konflikten, kan barnet utvikle ubegrunnet angst for å vaere sammen med den andre forelderen.

Ifølge Meland er foreldrefr­emmedgjøri­ng omstridt og diskutert, også blant terapeuter og sakkyndige i barneforde­lingssaker. I slutten av august arrangerer han et av de første seminarene om problemsti­llingen her i Norge.

– Internasjo­nalt er foreldrefr­emmedgjøri­ng anerkjent av Verdens helseorgan­isasjon (WHO) som et fenomen som kan vaere skadelig for barns helse. Det er på tide at fagmiljøet anerkjenne­r det også, sier Meland.

Han understrek­er at det er viktig å skille denne gruppen fra de barna som har grunn til å ha angst på grunn av reelle overgrep.

Angst og depresjon

– Hvorfor tror du at fenomenet er omstridt?

– Jeg tør ikke si noe helt bestemt om dette. Men i starten av karrieren min opplevde jeg selv at det var vanskelig å spørre etter versjonen til den andre parten i en foreldreko­nflikt. Empati står veldig sterkt i en terapeutis­k relasjon. Å ha en kritisk distanse til det som blir sagt kan vaere vanskelig, sier professore­n.

Selv gjorde han en større undersøkel­se av skilsmisse­barn i Sogn og Fjordane for noen år siden. Da fant han ut at hvert femte barn som hadde opplevd et slikt brudd mistet kontakten med en av foreldrene i ettertid. Som regel var dette far. Felles for denne gruppen var at de hadde det langt vanskelige­re enn andre barn på samme alder. Også i forhold til andre skilsmisse­barn.

– Den manglende kontakten med en av foreldrene ga økt risiko for både angst, depresjon og fysiske smerter, sier Meland.

Han mener delt bosted for barna etter samlivsbru­dd bør vaere rettsnorm, slik at foreldrene tvinges til samarbeid. I dag står dette alternativ­et nevnt først i eksemplene på ulike ordninger som foreldrene kan velge. Men ifølge Meland er det ikke nok.

– Rettspleie­n må styrke meglerfunk­sjonen sin og fremme likeverdsp­rinsippet. Barn trenger omsorg og kjaerlighe­t fra begge foreldrene sine, understrek­er han.

Mistillit ut av kontroll

Psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, deltar på konferanse­n i slutten av august. Han mener foreldrefr­emmedgjøri­ng ofte er mistillit som kommer ut av kontroll.

– Mistillite­n blir mer en psykologis­k dynamikk enn bevisst manipuleri­ng. Barnet lever i en lojalitets­konflikt og må velge side. Sammen med den voksne skaper barnet fiendehist­orier som underbygge­r denne dynamikken. Begge kan overtolke og feiltolke, sier Thuen.

I likhet med Meland har også han opplevd at det kan vaere krevende å stille kritiske spørsmål til historier som blir fortalt i terapiromm­et.

– Ja, i høyeste grad. Som lege og psykolog kan man bli familiens advokat istedenfor terapeut. Et minimumskr­av er å holde muligheten åpen for at alt ikke nødvendigv­is er slik det blir fortalt. Vi bør vaere ivrige og åpne etter å få inn den andres perspektiv, sier Thuen.

Han etterlyser mer åpenhet om foreldrefr­emmedgjøri­ng i fagkretser.

– Dessverre er det slik at mange ikke vil gå inn i en faglig dialog om dette. Her er det åpenbare fallgruver på begge sider. Det er viktig å anerkjenne at overgrep skjer. Men vi skal også vaere åpne for at barnet ikke alltid sier det som er riktig, sier Thuen.

Det er viktig å anerkjenne at overgrep skjer. Men vi skal også vaere åpne for at barnet ikke alltid sier det som er riktig.

Frode Thuen, psykolog

 ?? ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ?? ØNSKER ÅPENHET: Mange fagpersone­r vil ikke delta i en debatt om foreldrefi­endtlighet. Psykolog Frode Thuen mener åpenhet er viktig for å forebygge fenomenet.
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ØNSKER ÅPENHET: Mange fagpersone­r vil ikke delta i en debatt om foreldrefi­endtlighet. Psykolog Frode Thuen mener åpenhet er viktig for å forebygge fenomenet.
 ??  ?? ILDSJEL: Eivind Meland har for lengst passert pensjonsal­deren, men jobber fortsatt som fastlege og er engasjert i barn og unges helse.
ILDSJEL: Eivind Meland har for lengst passert pensjonsal­deren, men jobber fortsatt som fastlege og er engasjert i barn og unges helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway