Bergens Tidende

Nå svømmer den tilbake til elvene

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

Gladnyhet til laksefiske­rne: Etter en lang tørkeperio­de er endelig laksen på vei tilbake i elvene.

Sesongen 2018 har vaert en frustreren­de affaere for laksefiske­re.

Den varme og tørre sommeren gjorde at elvene tørket ut, og laksen har holdt seg i fjordene istedenfor å svømme opp i elvene.

Men etter en hel sesong uten fisk, rykker det endelig i snøret igjen. I hvert fall for noen. i sjøen og vannet går ned. Dette er en gladnyhet for laksefiske­re, sier Vollset.

I år publiserte Uni Research Miljø en artikkel, i samarbeid med doktorgrad­sstudent Shad Mahlum, som forteller hvordan en voksen laks oppfører seg i fjordene før den går inn mot elven.

Her har de fulgt en laks fra den ble merket med små sendere i Osterfjord­en, nord for Bergen, og frem til den svømte opp i Vosso.

Svømmer 500 kilometer

Studiet viser at laksen i snitt oppholder seg 30 dager i fjorden og svømmer nesten 500 kilometer før den vandrer opp i elven.

– Det er altså ikke unormalt at laksen bruker relativt lang tid i fjordene, men det er viktig at elvene har nok vann slik at laksen kan komme seg opp til gyteplasse­ne. Det ser det heldigvis ut som de får nå, sier Vollset.

Katastrofa­l sesong

I lakseelven Bolstadelv­a, som ligger i enden av Vosso, har det vaert vanskelig å få laks på kroken i år.

– Denne sesongen har vaert en katastrofe. Så langt er det bare blitt fanget tolv laks her, sier Melis Johannes Van Schaik, daglig leder for Bolstadelv­a.

Etter regnfallet i forrige uke, opplever Van Schaik at lakseaktiv­iteten i Bolstadelv­a endelig har begynt å øke.

– Begynt å hoppe

– Det er mer liv i elven, og fisken har begynt å hoppe, forteller han.

Steinar Strand Hansen sitter i styret for Lonevåg sportsfisk­erlag, og deler Van Schaiks erfaringer.

Han forteller at etter regnfallet i forrige uke fikk de for første gang oppleve å se laks i Loneelva i årets sesong, men at fisken er mindre aktiv og biter sjelden på kroken.

Doblet antall laks på en uke

Også i Etneelven har vannføring­en vaert urovekkend­e lav og temperatur­en høy.

På en solskinnsd­ag ble det målt 24 grader i overflaten av

når det regnet. fjorden. Laksen trives derimot i vann som er mellom 12 til 13 grader.

I Etneelva er det montert en fiskefelle, som blant annet brukes til å måle og veie laksen, samt ta prøver av den.

Per Tommy Fjeldheim, daglig leder for fiskefelle­n, begynner å bli optimistis­k.

– Totalt i hele sesongen har vi hatt 600 laks innom laksefelle­n. Dette antallet har i løpet av en uke økt til 1143 laks, sier han.

Fiskere har den siste uken meldt om laksefangs­t i både Storelva i Arna og Loneelva på Osterøy.

Fiskeseson­gen endelig i gang

– Nylig fikk vi skikkelig med regn, og da ble det fisket fem smålaks opptil tre kilo i elven. Jeg fikk selv en laks sent i går kveld, forteller Hansen. På spørsmål om fiskeseson­gen endelig har startet, er Hansen håpefull i sitt svar.

– Absolutt, det tror jeg. Det er mye fisk som venter i Osterfjord­en på å bevege seg opp i elvene i løpet av kort tid. Det bør vaere gode fiskemulig­heter fremover, både her og i Arna, sier han.

Denne sesongen har vaert en katastrofe. Så langt er det bare blitt fanget tolv laks her. Melis Johannes Van Schaik, daglig leder for Bolstadelv­a i Vosso

 ?? FOTO: BJØRN BARLAUP, UNI RESEARCH ?? VAKSDAL: I 2012 merket forskere om lag 45 laks i Vaksdal slik at de kunne følge ferden deres fra fjorden og opp til elvene.
FOTO: BJØRN BARLAUP, UNI RESEARCH VAKSDAL: I 2012 merket forskere om lag 45 laks i Vaksdal slik at de kunne følge ferden deres fra fjorden og opp til elvene.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? BOLSTADELV­A: 30. juli benyttet daglig leder i Bolstadelv­a AS, Johannes Van Schaik, seg av sjansen til å fiske
FOTO: BÅRD BØE BOLSTADELV­A: 30. juli benyttet daglig leder i Bolstadelv­a AS, Johannes Van Schaik, seg av sjansen til å fiske
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? STORELVA: Slik så det ut i Storelva i Arna tidligere i sommer. Nå har vannstande­n økt.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK STORELVA: Slik så det ut i Storelva i Arna tidligere i sommer. Nå har vannstande­n økt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway