Bergens Tidende

KrF-lederen ber flere lage barn

- MARIUS HELGE LARSEN nyhet@bt.no KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB

Midt i stormen meisler KrF ut ny politikk for harde livet. KrF-lederen er bekymret over lave fødselstal­l.

KrF har den siste uken måttet tåle intern uro rundt stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevolds vielse av partiets lesbiske kommunikas­jonssjef.

Dessuten fikk partileder Knut Arild Hareides mye kritikk for sin debattinns­ats i Arendal.

Har krevende dager

Samtidig har partiet, siden Hareide i april la frem sin plan for å tydeliggjø­re partiprofi­len, jobbet på spreng for å lage ny politikk.

Arbeidet går nå inn i sluttfasen, og overfor NTB letter partileder­en litt på sløret i barne- og familiepol­itikken:

– Fødselstal­lene i Norge er på 1,62 – det er rekordlavt. Det skjer fordi familier opplever krevende dager. For KrF er det ikke et alternativ kun å satse på at innvandrin­gen skal løse den utfordring­en, sier han.

Dårlig for studenter

Hareide mener blant annet at de økonomiske vilkårene for studenter som får barn, er for dårlige.

– Er du i jobb kan du få en støtte på opp mot 500.000 kroner. Er student og får barn, så kan du få mye lavere summer, kanskje opp mot 100.000 totalt. Det er klart at da venter man bevisst med å få barn. Vi må se på de ordningene som gjør at familier velger å få barn tidligere.

Laveste noen gang

I fjor ble det født 56.600 barn i Norge. Dette ga et fruktbarhe­tstall på 1,62 barn pr. kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang.

Samtidig venter stadig flere lenger med å få barn.

KrF-lederen mener at vi har skapt et samfunn med mye press, noe som bidrar til at mange kanskje får barn senere enn de selv ønsker.

Hareide sent ute

– Selv ble jeg pappa ganske sent. Livet harvist meg at det ikke hadde gjort noe om jeg hadde blitt pappa tidligere, sier han.

– Det er ikke alt man greier å planlegge, men vi skal i hvert fall legge til rette for at familiene har mulighet til det, gjennom økonomiske ordninger, gjennom å sikre at de får nok tid med hverandre, sier Hareide, som selv har to barn.

KrF-veivalg

Hareide blir stadig bedt om å si noe om partiets veivalg i høst, men partiet er mest opptatt av at man ikke må «sette vognen foran hesten».

Med andre ord skal partiet, før den avgjørende diskusjone­n om samarbeid til høyre, venstre eller fortsatt uavhengig vippeposis­jon, avklare og legge frem ny politikk på flere områder.

Varmere samfunn

I april lanserte Hareide grep for å tydeliggjø­re partiets innsats for å kjempe mot at verdier forvitrer, skape et varmere samfunn med kamp mot utenforska­p og sorterings­samfunnet og bidra globalt i kamp mot fattigdom og nød.

Han lanserte tre reformer, innen barne- og familiepol­itikk, menneskeve­rd og inkluderin­g. Etter konsultasj­oner med fylkeslage­ne har tre utvalg den siste tiden jobbet med konkrete forslag til tiltak og lovendring­er på disse områdene.

For KrF er det ikke et alternativ kun å satse på at innvandrin­gen skal løse utfordring­en.

Knut Arild Hareide, KrF-leder

Avklaring i november

Arbeidet med de to første reformene har kommet lengst og vil etter det NTB forstår, bli drøftet i partiets sentralsty­re denne uken.

Forslagene skal deretter tas videre på landsstyre­møtet 28. september.

En avklaring rundt KrFs samarbeids­planer resten av stortingsp­erioden kan komme først på landsstyre­møtet i november, antydes det.

Naer sperregren­sen

Kristelig Folkeparti står i dag uten samarbeids­avtale med regjeringe­n og har det siste året samarbeide­t både til høyre og venstre i Stortinget.

Den gunstige posisjonen har imidlertid ikke gitt seg utslag i større oppslutnin­g, og med unntak av et oppsving i august har partiet ligget på eller så vidt over sperregren­sen.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? BLITT PAPPA TIDLIGERE: – Selv ble jeg pappa ganske sent. Livet har vist meg at det ikke hadde gjort noe om jeg hadde blitt pappa tidligere, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX BLITT PAPPA TIDLIGERE: – Selv ble jeg pappa ganske sent. Livet har vist meg at det ikke hadde gjort noe om jeg hadde blitt pappa tidligere, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway