Bergens Tidende

Equinor ansetter 79 nye kokker og renholdere

- OLA MYRSET ola@sysla.no

Oljeselska­pet foretar den største oppbemanni­ngen på over ti år i forpleinin­gsavdeling­en.

De siste årene har oljebransj­en vaert preget av store nedbemanni­nger.

Årsaken er krisen som startet da oljeprisen begynte å falle i 2014.

Men den siste tiden har nyhetene i større grad fått positivt fortegn. Kuttene har avtatt og mange bedrifter har heller begynt å ansette.

Flere nye enn på lenge

Nå skal Equinor, tidligere Statoil, ansette 79 nye medarbeide­re innen forpleinin­g. Det vil i hovedsak si kokker og renholdere på plattforme­ne.

Medarbeide­rne fungerer i tillegg som mannskap på helikopter­dekket og har andre beredskaps­oppgaver om bord.

Det er den største rekrutteri­ngsrunden på lenge innen disse fagområden­e.

Historisk oppbemanni­ng

– Vi har søkt litt i arkivene, men ikke funnet tilsvarend­e. Det er definitivt den største oppbemanni­ngen siden Statoil ble slått sammen med Hydro i 2007, forteller Tor Egil Hopen Saue til Sysla.

Han er direktør for Equinors forpleinin­gsvirksomh­et.

Avdelingen har totalt 858 ansatte og leverer i dag tjenester til 26 installasj­oner på norsk sokkel.

Det er spesielt det nye gigantfelt­et Johan Sverdrup som gjør at det nå er behov for flere medarbeide­re. Feltet skal starte produksjon­en neste år.

– Med nye installasj­oner på trappene blir det behov for flere forpleinin­gsarbeider­e. I tillegg skal vi erstatte folk som har gått av med pensjon, sier Saue.

Selv om Johan Sverdrup er hovedgrunn­en til at det er behov for flere folk, skal de nyansatte jobbe på mange ulike steder.

– De blir fordelt på alle våre installasj­oner etter behov, sier Saue.

Effektivis­ering

Som resten av bransjen har Equinor de siste årene vaert svaert opptatt av effektivis­ering og kostnadsku­tt.

Som følge av ulike forbedring­er har selskapet klart å drive forpleinin­g på fire nye plattforme­r uten å ansette nye medarbeide­re i avdelingen.

– Vi har klart å betjene Gudrun, Valemon, Gina Krog og Aasta Hansteen ved å bruke eksisteren­de personell, sier Saue.

Ifølge direktøren har forpleinin­gsavdeling­en vaert berørt av nedbemanni­ngene selskapet har vaert gjennom de siste årene.

De første nye medarbeide­rne skal vaere på plass allerede i oktober.

Vil ha langsiktig­het

I fagforenin­gen Safe blir nye arbeidspla­sser møtt med glede.

– Det er veldig positivt at vi er på vei ut av den dypeste dalen og at det kommer nyansettel­ser, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst.

Vil ha langsiktig­het

– Forpleinin­gsleddet har merket krisen godt og har tatt sin store del av kuttene på norsk sokkel. Det har vaert veldig utfordrend­e, sier hun.

Samtidig har Rysst en oppfordrin­g til Equinor og de andre oljeselska­pene.

– Vi ser mange korte kontrakter i bransjen, noe som fører til mye innleie og midlertidi­g ansettelse­r. Dette rammer også forpleinin­gsleddet. Det er vanskelig å gi folk forutsigba­rhet i en slik

situasjon, og det er ødeleggend­e for rekrutteri­ngen til naeringen. Operatøren­e må tenke mer langsiktig, sier Safe-lederen.

De 79 som nå skal ansettes i Equinor, blir imidlertid fast ansatt i selskapet og er dermed blant de heldige som unngår uforutsigb­arheten Rysst sikter til.

 ?? AFTENBLAD
FOTO: JON INGEMUNDSE­N, STAVANGER ?? Johan Sverdrup-feltet, som kommer i drift i 2019, er den viktigste enkeltårsa­ken til at det trengs flere folk. Her er feltet fotografer­t i juni.
AFTENBLAD FOTO: JON INGEMUNDSE­N, STAVANGER Johan Sverdrup-feltet, som kommer i drift i 2019, er den viktigste enkeltårsa­ken til at det trengs flere folk. Her er feltet fotografer­t i juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway