Bergens Tidende

Gikk fra 17 til 41 prosent kvinner

- JULIE BERG MELFALD julie.berg.melfald@aftenposte­n.no

Etter å ha startet opp et av teknologib­ransjens raskest voksende selskaper, slo erkjennels­en ned i medgründer Kjartan Slette. De hadde feilet.

Det er mars 2017.

I 42. etasje i en skyskraper i New York feirer teknologis­elskapet Unacast at de nettopp har hentet inn 40 millioner i finansieri­ng. Tre år etter oppstarten har de på dette tidspunkte­t 20 ansatte, og har opprettet kontorer i Oslo og New York.

– Jeg så på gjengen foran meg og var stolt av det vi hadde oppnådd. Da slo det meg at vi nesten bare var menn i rommet. Det traff meg rett i ansiktet, sier Slette.

28 prosent kvinner

Selskapet, som har utviklet en global plattform for data om bevegelser og atferd i den fysiske verden – såkalt lokasjons- eller stedsdata, har på det tidspunkte­t kun 17 prosent kvinnelige ansatte.

Et så lavt tall er slett ikke uvanlig i IT-bransjen.

I 2018 er den totale andelen kvinner 28 prosent. Det viser en undersøkel­se utarbeidet av Kantar TNS på oppdrag fra Oda Nettverk, et ledende nettverk for kvinner i tech.

Det er ikke baerekraft­ig for selskaper som lager produkter som skal forstå alle typer mennesker, mener Slette.

– Skal vi nå målsetting­en om å bli et globalt selskap er vi avhengige av å se verden fra så mange vinkler som mulig, sier han.

Menneskefo­kusert språk

Etter erkjennels­en i New York, ble tiltak satt i gang umiddelbar­t.

De annonserte at de var på jakt etter kvinnelige søkere, endret språket på nettsidene og stillingsa­nnonsene til å vaere mer kjønnsnøyt­ralt.

– I stedet for å spørre om «du vil bli en rockstar» i stillingsa­nnonsen, myket vi opp kommunikas­jonen for å treffe alle type folk.

Mest lik en selv

Ansettelse­sprosessen­e ble også endret til å vaere mer kjønnsnøyt­rale og grundigere.

– Ofte tror jeg man ansetter folk som er mest lik en selv. Dette er som regel ubevisst, men like fullt reelt. Vi prøver å fjerne så mye som mulig av det mulighetsr­ommet, forteller Slette.

Gründeren blogget også jevnlig for å fortelle om prosessen.

I tillegg ble det opprettet et «mangfold-dashbord», synlig for hvem helst, og som skulle vise utviklinge­n i selskapet. Slette mener åpenheten var viktig for å ansvarligg­jøre dem.

Det siste året har Unacast doblet staben til 40 ansatte, hvorav 41 prosent er kvinner. I løpet av høsten skal ytterliger­e ti mennesker ansettes. Målet er en 50–50-fordeling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway