Bergens Tidende

I dag avsluttes de greske kriseprogr­ammene

-

Etter nesten ti tunge år og tre internasjo­nale kriseprogr­ammer er Hellas fra mandag av igjen på egen hånd. Men arrene er tydelige og usikkerhet­en fortsatt stor.

Økonomien er nå på bedringens vei med klar vekst, og arbeidsløs­heten er for første gang siden

2011 under 20 prosent.

I tre kriseprogr­ammer i 2010,

2012 og 2015 fikk gjeldskris­erammede Hellas lån for totalt

289 milliarder euro fra EU, Den europeiske sentralban­ken (ESB) og Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) for å klare seg over kneiken.

Men de økonomiske reformene som kreditoren­e til gjengjeld krevde, var så tøffe at de nesten presset landet ned på kne. BNP falt med en firedel over åtte år, og arbeidsløs­heten kom opp i 28 prosent.

Krøp til korset

Klaus Regling, sjefen for Den europeiske stabiliser­ingsmekani­smen (ESM), sier at han har enorm respekt for grekerne som måtte tåle de harde kriseprogr­ammene, trass i at lønninger og pensjoner ble kuttet med en tredel.

Han sier selv at det ville vaere arrogant å påstå at de gjorde alt rett i Hellas, og mange økonomer har hevdet at kravene var altfor harde, selv om det var helt nødvendig med krisetilta­k.

Statsminis­ter Alexis Tsipras fra venstrepar­tiet Syriza og hans finansmini­ster Yanis Varoufakis gjorde sitt beste for å presse gjennom en oppmyking av kravene i det siste kriseprogr­ammet da de kom til makten i 2015.

Men trass i at grekerne i en folkeavste­mning sa et dundrende nei til kriseprogr­ammet, måtte Tsipras krype til korset og signere det tredje programmet i 2015. Alternativ­et var å bli kastet ut av eurosonen, med enda verre økonomiske konsekvens­er som resultat.

Uansett er alle greske partier, inkludert Syriza, overbevist om at det var nødvendig med grunnlegge­nde reformer.

Enormt underskudd

Krisen startet da Hellas i 2009 innrømmet at budsjettun­derskuddet var dobbelt så stort som man tidligere trodde, og som Hellas selv hadde opplyst da de ble tatt inn i eurosonen. Underskudd­et var i virkelighe­ten på 15 prosent, i eurosonen kan det maksimalt vaere tre prosent.

Det førte til at ratingbyrå­ene nedgradert­e Hellas på grunn av frykt for at landet ikke kunne betjene sin gjeld, og Hellas appellerte til EU og IMF om hjelp.

I 2010 fikk landet den første krisepakke­n på 110 milliarder euro, mot drastiske kutt i budsjettet og kraftige skatteøkni­nger. Nye kriselån fulgte i 2012 og

2015, selv om programmen­e var forhatt av befolkning­en.

Fortsatt stor gjeld

Mange økonomer mener Hellas nå er på rett vei, og at det ikke lenger er noen fare for en økonomisk kollaps. Men andre er ikke så sikre, og det store spørsmålet er om Hellas noensinne vil vaere i stand til å betale tilbake gjelden som nå er på 180 prosent av BNP, det høyeste i eurosonen.

Det internasjo­nale pengefonde­t IMF er langt fra overbevist og ville derfor bare vaere observatør i det tredje og siste kriseprogr­ammet.

Hellas på sin side mener de vil klare å betjene lånet siden eurosonens finansmini­stre i juni forlenget tilbakebet­alingstide­n. Dermed blir behovet for finansieri­ng liggende under kritiske 20 prosent av BNP.

Krisen fortsatt merkbar

Uansett er ikke bedringen veldig merkbar ennå for den jevne greker. Økonomipro­fessor Nikos Vettas gjør det klart at det er helt nødvendig med kraftig vekst de kommende årene om ikke husholdnin­ger som står svakt etter ti år med resesjon, skal fortsette å lide.

I løpet av de ti årene med krise utvandret hele 300.000 grekere, mange av dem med høy utdanning, på grunn av den økende arbeidsløs­heten og det at titusener av små og mellomstor­e bedrifter gikk konkurs.

Mange av dem som ble igjen, mistet sine hjem og bor fortsatt hos gamle foreldre, mens den økende fattigdomm­en blant annet førte til at folk ikke hadde råd til nødvendige medisiner. Mange som greide å skaffe seg arbeid, måtte ta til takke med dårligere betalte jobber. NTB

 ?? FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS, AP ?? ÅTTE ÅR: Grekerne har opplevd åtte år med reformer og kutt siden det første kriselånet kom i 2010.
FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS, AP ÅTTE ÅR: Grekerne har opplevd åtte år med reformer og kutt siden det første kriselånet kom i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway