Bergens Tidende

Har forsaket førerkort, russefeiri­ng og ferier

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Lørdag kveld fikk spillerne og familiene belønninge­n. Christian Sørum og Anders Mol vant finalen i verdensser­ien.

Få vet hva som skjuler seg bak suksessen til verdens beste par i sandvolley­ball.

– Nei, det som ligger bak er det ikke så mange som ser. Dette er bare toppen av isfjellet, og det føles som å vinne US Open, Australian Open, French Open og Wimbledon på samme året, sier pappa Kåre Mol, og sikter til tennis.

Han er en motor for dette laget, trener og støttespil­ler. Sammen med konen, tidligere landslagss­piller Merita Berntsen Mol, har han vaert en økonomisk bidragsyte­r for sin sønn og de andre volleyball­spillende barna i familien.

Christian Sørum (22), Anders Mol (21) og deres familier har brukt all tid og nesten alt av penger på sine volleyball­spillende barn.

Dagen etter triumfen i Hamburg, der nordmennen­e spilte foran nesten 7000 jublende tilskuere, og til slutt vant, må alle involverte fortsatt klype seg litt i armen.

Har økt sin fanskare

Søndagen ble så god som det er mulig, med gratulasjo­ner fra fjern og naer. De to fedrene Kåre Mol og Espen Sørum, som sto sammen da seieren var i boks, kunne også nyte sønnenes totalseier i verdensser­ien. Det var så fortjent, og de visste godt hva som ligger bak.

– Vi lånte ikke penger, men frøs lånene. Vi kjøpte ikke biler og gjorde ikke noe i hagen, forteller Kåre Mol. Han legger til:

– Det ble ingen russefeiri­ng, og Anders tok ikke lappen.

Har mange barn som satser

– Alle ferier gikk til treningsle­ir. Mamma og pappa brukte mange penger på oss, sier også Christian Sørum (21).

Han og broren Alexander spiller begge sandvolley­ball, og sistnevnte var med under NM-veka i Stavanger. Han satser også. For få år siden var det Alexander Sørum som ble europamest­er i U20 med nettopp Anders Mol.

Men det er storebrore­n som overtok det neste eldste av Molbarna. Anders Mol og Christian Sørum ble et par i sanden i 2016.

I Mol-familien er det fem unger som er lidenskape­lig opptatt av volleyball, de fire eldste er gutter. Hendrik (24) og Markus (16) er blitt mestere, og alle har teft. Da er det forståelig at det kostet å vaere med.

Stor støtte hjemmefra

Uansett har de to verdensene­rne hatt en tilnaermet lik oppvekst hvis man tenker på familiebak­grunnen, med foreldre på begge sider som drev med den idretten. Derfor var det ikke så unaturlig at de valgte å støtte opp om ungene sine, og dermed føltes det ikke som noen forsakelse i ordets rette forstand.

– Jeg kunne ha skrapet sammen penger hvis jeg virkelig ville ta lappen da jeg var 18 år, men jeg hadde heller ikke tid, sier 22-åringen Christian Sørum.

Han forteller at volleyball­en hadde høyest prioritet. I år klarte han å ta sertifikat, noe som gjør livet litt lettere når han er på hjemmebane.

Det samme gjelder Anders Mol, som endelig er «kjørbar». Skjønt i årene som kommer vil det bli reising verden rundt. 200 døgn på bortebane er regelen for dem som vil henge med i dette sirkuset.

Viste tidlig gode egenskaper

Men hvordan er det mulig at så unge spillere, egentlig med lite erfaring, lykkes så godt?

Kåre Mol, som har vaert i volleyball­en i alle år og sett utviklinge­n til Anders og Christian, sier det slik:

– Vi visste at de og flere andre hadde spesielle egenskaper. Derfor satset vi så mye. Men at de to så tidlig har kommet på et så høyt og konstant nivå, er jeg overrasket over.

Han har vaert trener for sønnen og sine andre barn i alle år, nå fungerer han som trener for de to som har vunnet fire turneringe­r på rad, inkludert EM. Og han angrer ikke et sekund på at hele familien i sin tid flyttet fra Strandvik i Fusa, til Sand i Ryfylke, slik at ungene kunne gå på ToppVolley. Det er den videregåen­de skolen som har mye av aeren for utviklinge­n av en rekke volleyball­talenter. Der startet Markus Mol i høst.

Måtte ta et valg

Kåre Mol var trener der, konen skolens «husmor» og trener. Men da Anders Mol var ferdig på gymnaset, tok far en drastisk beslutning.

– Da sto de uten oppfølging. Systemet i norsk idrett er bra opp til et visst nivå. Deretter er det et gap for å etablere seg som senior. Da sluttet jeg på jobben i Sand. Jeg så at både han, Hendrik,

Christian Sørum og Mathias Berntsen, som alle hadde gått der, var ekstraordi­naere talenter.

Mol forteller at siden det ikke var noen sponsorer, måtte familien finansiere satsingen selv.

I dag er familien tilbake i Strandvik. Dit har Hendrik kommet hjem etter fire års volleyball­satsing på Hawaii. Han og Mathias Berntsen utgjør i dag Norges andrepar i denne idretten.

– Hendrik og Mathias blir utålmodige når de ser at de to andre skyter sånn fra. De er selv på normal progresjon i utvikling av spillet sitt, men etter at Hendrik fikk et ankelbrudd er det lurt å kjøre fornuftig. Vi skal uansett jobbe hardt for å få med også de to til OL i Tokyo.

 ?? FOTO: NORGES VOLLEYBALL­FORBUND ?? SEIERSGUTT­ER: Anders Berntsen Mol og Christian Sørum feirer etter en av kampene under turneringe­n i Tyskland.
FOTO: NORGES VOLLEYBALL­FORBUND SEIERSGUTT­ER: Anders Berntsen Mol og Christian Sørum feirer etter en av kampene under turneringe­n i Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway