Bergens Tidende

Vi ser ingen grunn til å beklage

- BAARD-CHRISTIAN SCHEM JAN FRICH

Fagdirektø­r, Helse Vest RHF

Fagdirektø­r, Helse Sør-Øst RHF

BT har den siste tiden hatt flere artikler om helsevesen­ets hemmelige innkjøp av legemidler, blant annet kreftmedis­inen Perjeta.

om å si nei til legemiddel­et eller å tilby pasientene dette ved å inngå en avtale med rabatt unntatt offentligh­et. Hensynet til pasientene ble vektlagt. BTs kritikk bygger på at det skulle finnes en virkelighe­t der de regionale helseforet­akene kan diktere internasjo­nale farmasisel­skaper med monopol på gitte medikament­er hvordan kjøpsavtal­ene for disse medikament­er skal vaere. Denne virkelighe­tsbeskrive­lsen er feil.

Mediedekni­ngen om nye og kostbare legemidler har vaert dominert av beretninge­r om pasienter og leger som med god grunn er fortvilet over at de beste medisiner ikke er tilgjengel­ige. Derimot er har mediene kun unntaksvis rettet kritisk søkelys mot problemets årsak: Den voldsomme prisøkning farmasøyti­sk industri prøver å tvinge på plass for nye medisiner. Media spiller dermed – sannsynlig­vis utilsiktet – rolle som nyttig talerør og hjelper for farmasøyti­sk industri for at de skal få aksept for sine høye priser.

OM AVTALENE kan følges bedre opp i det enkelte helseforet­ak er en høyst relevant problemsti­lling. Roche har gitt utsatt frist for å melde refusjonsk­rav, noe som gjør at vi ikke forventer tap grunnet manglende oppfølging av avtalen. Vi kjenner oss derfor ikke igjen i de store summene BT har beregnet at helseforet­akene ikke får refusjon for.

I denne debatten er det viktig å skille mellom det å ha prinsipiel­le synspunkte­r på hvordan regler og avtaler for legemidler burde ha vaert i en ideell verden, og helseforet­akenes situasjon, som er å ha ansvar for om alvorlig syke får eller ikke får behandling her og nå. Vi forholder oss til en ufullkomme­n verden der viktige medisiner leveres av monopolist­er.

Vi ser ingen grunn til å beklage de vurderinge­r de regionale helseforet­akene gjorde da avtalen om kjøp av pertuzumab ble inngått. Dette ble gjort for sikre alvorlig syke mennesker som alt hadde ventet lenge, den beste, og i mange tilfelle den eneste mulige behandling.

 ?? FOTO: ROCHE ?? KREFTMEDIS­IN:
FOTO: ROCHE KREFTMEDIS­IN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway