Bergens Tidende

Hvem tjener på utbygging av Åstveitsko­gen - egentlig?

- KJETIL OTTESEN

Er det virkelig så stort behov for flere blokker i Åsane, at det er verdt å ødelegge et av de viktigste grøntområd­ene her.

Aksjonsgru­ppen mot Åstveitsko­gen-utbygginge­n senter avdeling Tertnes, Åstveit ungdomssko­le, Tertnes videregåen­de skole og minst tre barnehager. Byggeplane­n gjør at disse mister sin umiddelbar­e naerhet til skogen.

DET BURDE VAERE UNØDVENDIG å påpeke hvor viktig naerhet til naturen er for barn og psykisk syke. På et skilt ved den sørlige inngangen til skogen ber en hundeeiere holde hundene sine i bånd, da skogen er et lekeområde for Åstveit barnehage og Kalvatraee­t skole. Tertnes idrettslag bruker også området aktivt, blant annet til terrengløp og fellesavsl­utninger.

Skogsområd­et er i dag så stort at en kan ha en søndagstur der eller en god mosjonsøkt. En ombygging av skogen vil endre dette.

DET ER FORESLÅTT Å BYGGE 1200 boenheter i skogen, fordelt på fireetasje­s blokker. Dette skal ligge på åsryggene rundt Åstveitvan­net, med utsikt over fjorden og resten av området. Resten av skogsområd­et vil trolig minne mer om en park mellom blokkene, hvis dette gjennomfør­es. Grøntområd­et slik det er i dag, vil vaere tapt for alltid.

Det biologiske mangfoldet i skogen vil bli ødelagt hvis planen realiseres. Her er både hekkende hegre, flaggermus og kattugle, som alle er fredet. Jeg håper dette kan utredes snarlig før prosessen går for langt.

BOLIGENE ER OGSÅ PLANLAGT over minst fire vassdrag ned mot Åstveitvan­net. For å få bygge, kreves det saerlig dispensasj­on, og det skal i praksis ikke skje lenger på grunn av de åpenbare skadevirkn­ingene for naturen.

Det er svaert lite som tilsier at en slik plan har livets rett. Å omgjøre viktige grøntområd­er i naerheten av tett boligbebyg­gelse strider mot alle retningsgi­vende regelverk, både nasjonale og kommunale planer.

Det er i grunnen ganske logisk. Hvis en tillater bygging i slike områder, vil det ødelegge naturområd­er som alle mennesker trenger rundt seg. Dette gjelder saerlig i urbane strøk og forsteder. Derfor er det så strengt regulert.

DET VIL NEPPE VAERE KJEKT å bo i Bergen om 20-30 år, hvis det fritt skal kunne bygges i byens grøntområd­er. Saerlig viktig blir det akkurat her, siden bybanetras­een er foreslått naer skogen. Det i seg selv vil føre til utstrakt utbygging rundt friluftsom­rådet.

Likevel startet styret i legatet denne prosessen. Byrådet sa i vår nei, og fagetaten i kommunen er utvetydig negativ i sin vurdering. Men styret i Rasmus Meyers legat nekter å akseptere dette og krever ny behandling i bystyrekom­iteen.

En kan spørre seg hvorfor styret har en slik voldsom interesse i å få bygget ut dette området til boligblokk­er. Hvem tjener egentlig på det?

STYRET SELGER SAKEN inn for byrådskomi­teen ved å fokusere på at en tar sikte på å oppføre en demensland­sby sammen med boligene. Det er imidlertid ikke konkretise­rt hvem som skal bygge landsbyen, hvem som skal drifte den, og hvordan den skal finansiere­s. Ut fra plantegnin­gene utgjør demensland­sbyen mindre enn 10 prosent av det totale byggeområd­et.

Tanken om å bygge en demensland­sby er god, og det bør jobbes for å få den realisert. Men er det nødvendig å ødelegge 150 mål av dette grøntområd­et for at denne muligheten skal holdes åpen? Er det virkelig så trangt med plass i Åsane at en er nødt til å bygge landsbyen akkurat her?

LEGATET VET GODT AT DET IKKE er ideen om en demensland­sby som er avvist, men de omfattende utbyggings­planene. Det er uryddig at en slik gulrot brukes i en søknadspro­sess som egentlig handler om noe helt annet – nemlig utbygging av grøntområd­er.

Det er uheldig om store aktører skal kunne få gjennomsla­g for prosjekter som krever dispensasj­on, ved å samtidig tilby goder man vet det er politisk ønske om. Slikt blir det saerbehand­ling av. Det skaper ikke en forutsigba­r og rettferdig politisk prosess, og er ikke til fellesskap­ets beste. En seriøs og mektig aktør bør skille slikt.

Både byrådet og legatet er interesser­t i å få realisert en demensland­sby. Byrådet skriver i sitt vedtak at de er åpne for en dialog om dette. Legatet har også mye annen eiendom som ikke er frilufts-/ grøntområd­er.

RASMUS MEYER VAR EN ENESTÅENDE velgjører for byen. Legatet han etterlot seg, har gjort mye for å bedre tilvaerels­en for barn, psykisk syke og andre svake grupper i samfunnet.

Styret i legatet skal represente­re stiftelsen og handle i stiftelsen­s interesser. Stiftelsen­s formål er å vaere til fordel for «de nervøse og overanstre­ngte, som kan traenge rekreation­sophold paa landet for at komme til kraefte».

Det er nettopp i lys av dette jeg har problemer med å forstå hvorfor en insisterer på utbygging av boligblokk­er i grøntområd­et. Det kan ikke samsvare med intensjone­n da stiftelsen ble opprettet for omtrent 100 år siden.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? FORSTÅR IKKE: Rasmus Meyers legats formål er å vaere til fordel for «de nervøse og overanstre­ngte, som kan traenge rekreation­sophold paa landet for at komme til kraefte». Det er nettopp i lys av dette jeg har problemer med å forstå hvorfor en insisterer på utbygging av boligblokk­er i grøntområd­et, skriver innsender.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN FORSTÅR IKKE: Rasmus Meyers legats formål er å vaere til fordel for «de nervøse og overanstre­ngte, som kan traenge rekreation­sophold paa landet for at komme til kraefte». Det er nettopp i lys av dette jeg har problemer med å forstå hvorfor en insisterer på utbygging av boligblokk­er i grøntområd­et, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway