Bergens Tidende

G kjøkkenred­skaper som trøst, langt ut på høsten når de n.

-

gå bør du fortelle barnet at «nå skal mamma og pappa på jobb, og så kommer vi og henter deg etterpå». Ettåringer forstår mer enn du tror.

– Man må tåle en god del bråk i barnehage?

– Ja, det må man. Det er lurt å dele seg i mindre grupper, så blir det litt roligere for alle.

– Hvordan orker dere å skifte så mange bleier?

– Hehe, vi ser nok på dette på en annen måte. Bleieskift er en unik mulighet til å bygge gode ,naere relasjoner til barna, med blikkontak­t og rolig prat eller sang.

– Overgangen fra å vaere hjemme til å måtte dele oppmerksom­heten med mange barn er stor. Hvordan merker dere det?

– Barna må laere seg å vente på tur! Vi forklarer dem hvorfor de må vente. «Nå ser jeg du gråter fordi du vil ha melk, men først skal jeg gi Petter litt vann». Og da laerer de at det ikke hjelper å skrike høyest. De venner seg fort til det.

– Hva er ditt beste triks for et barn som biter eller slår?

– Vi observerer hva som skjer. Barn biter eller slår ofte i overgangss­ituasjoner, for eksemplel når voksne skal skifte bleie. Vi må vaere spesielt obs i situasjone­r der sånt skjer. Ofte kan det vaere fordi de ikke kan snakke, og uttrykker sinne eller stress på andre måter. – Hva gjør dere med barn som kaster mat?

– Barn tar etter hverandre. Gjør én det, begynner gjerne andre med det. Vi sier «så flott at du putter maten i munnen». Det å rope «nei!», fungerer mot sin hensikt.

– Hva er ditt beste råd til foreldre som har barn i denne alderen?

– Det er viktig å vise at du forstår hvordan de føler. Hvis barnet gråter, er det lurt å si «jeg ser du er lei deg fordi du ville leke med den bilen, men nå hadde Per den». Min erfaring er at de minste barna forstår mye selv om de ikke kan snakke, derfor snakker vi til dem så mye som vi kan. – Hva med avlednings­trikset: «Se, der er en traktor»?

– Det fungerer heller ikke så godt. Hvis de er sinte og lei seg så blir de bare forvirret av at du peker på en traktor.

–Har du noen andre triks i ermet til bekymrede foreldre? –Det kan vaere lurt å ta med et kosedyr, et bilde, en liten bok med bilder eller noe annet trygt i oppstartsf­asen. Men det er ikke alltid barn vil ha med seg kosekluten, jeg har sett litt av hvert.

– Hva er det rareste kosedyret du har sett?

– En liten gutt ville bare ha med seg oppvaskkos­ten i barnehagen. Ingen vet helt hvorfor!

 ??  ?? arna igjen til byens barnehager.
arna igjen til byens barnehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway