Bergens Tidende

Straff i terrorens tid

Inngripend­e terrorlove­r truer rettsstate­ns verdier, men har diskutabel effekt.

-

D2001 ble terror et hverdagsbe­grep i hele verden, og 22. juli 2011 måtte også Norge kjenne på denne frykten. Det har fått inngripend­e konsekvens­er.

Stadig mer omfattende terrorlove­r har flyttet grensen for hva som er straffbart. Med det følger utvidede fullmakter til overvåknin­g og kontroll, på bekostning av frihet og personvern. Utviklinge­n er bekymrings­full, og en trussel mot viktige verdier i vår rettsstat.

I DEN KOMMENDE BOKEN «Terrorisme i norsk strafferet­t»oppsummere­r og analyserer UiB-professor Erling Johannes Husabø rettsutvik­lingen de siste årene. Han er svaert kritisk til norsk terrorlovg­ivning, og mener terrorfryk­ten har fått lovgiver til å overreager­e og gå fra konseptene.

I norsk rett har det vaert et viktig prinsipp at forbereden­de handlinger som hovedregel ikke skal straffes, fordi de ikke gir noe pålitelig uttrykk for en forbryters­k vilje.

Politikern­e har imidlertid gått stadig lengre i å kriminalis­ere forbereden­de handlinger, og stilt seg bak omfattende bruk av skjulte tvangsmidl­er.

PROFESSOR HUSABØ MENER DELER av terrorlovv­erket er dårlig begrunnet og forvirrend­e, og så upresist og omfattende at selv eksperter sliter med å forstå rekkevidde­n. Internasjo­nale regler er adoptert ukritisk, uten å sikre at de lever opp til nasjonale standarder. Problemet er at politikern­e i stadig større grad setter samfunnets sikkerhet over innbyggern­es frihet, mener Husabø.

Kritikken er ikke ny, men den bør få fornyet tyngde når en professor i strafferet­t stiller seg bak, med solid dokumentas­jon og analyse.

DEN OMFATTENDE terrorlovg­ivningen springer ut av et velment ønske om å sikre trygghet for borgerne, men den handler også om behov for å vise handlekraf­t.

Når man har som mandat å stanse terroriste­r før de angriper, er det naturlig at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har vaert en pådriver for stadig flere virkemidle­r. Men når grensene for det straffbare utvides og terskelen for overvåknin­g senkes, beveger den norske staten seg stadig mer i retning av et tankepolit­i. Det er en skremmende utvikling.

STATEN SKAL STRAFFE forbrytels­er som har skjedd, ikke straffe for å forebygge noe som kan skje. Man kan ikke omgå rettsstatl­ige grenser bare ved å plassere reglene i straffelov­en, som Husabø skriver.

Dessuten skal man ikke ha overdreven tro på hva strafferet­ten kan gjøre med faren for terror. Uten nødvendig ro og realisme, blir lover fort papirtigre som skaper falsk trygghet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway